23. sep 2021.

U Italiji otvoren nacionalni centar za borbu protiv dezinformacija

Na Univerzitetu LUISS Gvido Karli u Rimu otvorena je italijanska opservatorija za digitalne medije, koja će biti nacionalni centar za praćenje i suzbijanje dezinformacija. Opservatorija je deo evropske mreže od osam nacionalnih opservatorija.

foto: Pixabay

Mreža čini evropsku opservatoriju za digitalne medije, koju finansira EU i koja treba da podstiče naučna istraživanja u oblasti onlajn-deziformacija, razvoj grupa za proveru činjenica i programe medijske pismenosti.

Italijanska opservatorija će na jednom mestu okupiti fekt-čekere, medijske radnike i naučnike, koji će zajedno delovati protiv onlajn dezinformacija, preneo je briselski portal EURACTIV.com.

„Talas dezinformacija koji smo videli proteklih godina preti da umanji pravo na pristup poverljivim informacijama i da potkopa demokratslu i izbornu praksu“, izjavio je prilikom otvaranja centra u ponedeljak italijanski ministar inostranih poslova Luiđi Di Majo.

„Važno je da borba protiv dezinformacija i lažnih vesti ne ugrozi pluralističku i demokratsku raspravu“, dodao je Di Majo.

Nacionalni centar imaće zadatak da, uz pomoć veštačke inteligencije, nadzire i prijavljuje kampanje dezinformacija i da pruža podršku medijskim udruženjima i državnim organima u razotkrivanju dezinformacija. Svaka nacionalna opservatorija biće nadležna i za organizaciju aktivnosti iz oblasti medijske pismenosti na nacionalnom, ili nadnacionalnom nivou.

Direktor za medijsku politiku u Evropskoj komisiji Đuzepe Abamonte, rekao je da strategija borbe protiv dezinformacija ima dva glavna naglaska.

„Saradnja sa velikim digitalnim platformama koje treba da spreče sticanje zarade na sadržajima koji sadrže dezinformacije i stvaranje široke evropske zajednice eksperata kako bi se sprečile lažne vesti“, pojasnio je Abamonte.

Direktor novinarske škole na Univerzitetu LUISS Đani Riota rekao je da napori slede jednostavnu logiku.

„Odlazimo kod lekara u koje imamo poverenje. Ista stvar treba da važi i za vesti, koje treba da budu profesionalno tretirane“.

Italijansku opservatoriju čini konzorcijum u kojem su rimski univerziteti LUISS i Tor Vergata, nacionalni telekomunikacioni operater TIM i velika medijska preduzeća, poput nacionalnog
javnog servisa RAI, medijske kuće GEDI i dnevnog lista Korijere dela sera.

„Ovaj projekat nam daje mogućnost da razmišljano i delujemo na individualnom i na kolektivnom nivou. Mi novinari imamo zadatak da ne širimo lažne vesti, da ih prepoznamo i da građane upozorimo na njih“, rekla je zamenica direktora dnevnog lista Republika Stefani Aloja.

Evropska komisija je u maju objavila izbor osam nacionaolnih opservatorija, koje će biti deo mreže evropskog centra za praćenje digitalnih medija. Sve nacionalne opservatorije su skoro u potpunosti spremne za rad. Te će opseravtorije imati ključnu ulogu u kontroli implementacije evropskog kodeksa ponašanja u borbi protiv dezinformacija. Kodeks EU su dobrovoljno potpisale sve vodeće onlajne platforme i obavezale se na mere koje on sadrži. Komisija je u maju predstavila i novu verziju kodeksa, koja sadrži stroža pravila za algoritamsku odgovornost i okvirni sistem kontrole rezultata koje platforme postižu.

Svaka opservatorija će biti nadležna za jednu ili više članica EU, pa će tako pokrivene biti Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Slovačka, Španija i Švedska. Norveška, koja nije članica EU, ali jeste Evropskog ekonomskog prostora (EEA), takođe će biti praćena iz nordijske opservatorije. Krajnji cilj je da se postigne pokrivenost svih članica EU i EEA.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend