12. apr 2018.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija sa Anom Brnabić

Arlem Dezir i Ana Brnabić (foto: FoNet / Aleksandar Levajković)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je s novim predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlemom Dezirom o važnosti sprovođenja principa i standarda slobode medija i izražavanja, kao i o zaštiti novinara, saopštila je Vlada.

Brnabić istakla je da se Vlada Srbije i ona lično zalažu za otvoreni dijalog i unapređenje slobode medija kao važnog preduslova za razvoj demokratskog društva i ponovila da osuđuje sve napade i svaki vid nasilja prema predstavnicima medija ili ograničavanja njihovog rada.

Dezir je istakao da su prioriteti OEBS-a bezbednost novinara i rasvetljavanje svih slučajeva ubistava predstavnika struke. On je poručio da je transparentnost u finansiranju medija od izuzetne važnosti, kao i završetak izrade medijske strategije i ponudio pomoć u izradi nacrta strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji. 

Brnabić je navela da nadležni organi Srbije rade na rešavanju svih prijavljenih slučajeva napada na medije i izrazila spremnost Srbije da sarađuje s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija radi stvaranja što povoljnije i sigurnije klime za predstavnike medija.

Dezir je obavestio predsednicu Vlade da će Konferencija o medijima u Jugoistočnoj Evropi, u organizaciji OEBS-a, biti u maju u Makedoniji, i da su pozvani i predstavnici Srbije, piše u saopšenju.

Novi predstavnik OEBS-a za slobodu medija se danas sastao i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sastaće i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Pored toga, Arlem Dezir je danas položio venac na mestu ubistva urednika i vlasnika lista „Dnevni telegraf“ Slavka Ćuruvije u Beogradu pre 19 godina.

Dačić: Pridajemo veliku važnost zaštiti novinara

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa predstavnikom OEBS za slobodu medija Arlemom Dezirom i u razgovoru naglasio da Srbija pridaje veliku važnost slobodi izražavanja i zaštiti novinara.

U tom smislu, Vlada Srbije je osudila sve napade na novinare i formirala nezavisnu Komisiju za istraživanje ubistava novinara, predočio je Dačić.

Dezir je istakao da je prioritet u njegovom radu zaštita novinara i sprečavanje nekažnjivosti, kao i unapređenje profesionalnih i etičkih standarda.

Obostrano je izražena spremnost za nastavak saradnje i razmene informacija između Srbije i OEBS u domenu medijskih sloboda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend