11. apr 2017.

Prpa: Glavna Vučićeva karakteristika je progon medija

Ubistvo Slavka Ćuruvije zaledilo je građane i pripremilo pad Slobodana Miloševića, rekla je istoričarka Branka Prpa koje je bila pored Ćuruvije u trenutku ubistva. Dodaje da osećaj besmisla danas stvara činjenica da su akteri tog vremena danas vladajući, da se RTS nije promenio, a da je glavna karakteristika Aleksandra Vučića i dalje progon medija.

„Danas smo postali punoletni jer je prošlo 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije. Ono što je zastražujuće i što proizvodi osećanje besmisla i ništavila je da su akteri tog vremena danas vladajući. Ministar informisanja Aleksandar Vučić sada je premijer, Tomislav Nikolić je tada bio potpredsednik vlade, SRS je bila u koaliciji sa Julom i bila je kreator zakona o javnom informisanju, kojim je suđeno Slavku i drugim novinarima“, rekla je Prpa gostujući u Danu uživo na TV N1.

Ona dodaje da je sadašnji premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić bio glavni cenzor za vreme rata 1999. godine.

„Ono što se u kontinuitetu može reći je da je progon medija glavna karakteristika Vučića od te prve značajnije funkcije. I to na ovaj ili onaj način traje do dana danšnjeg i bojim se da se srpski medijski protstor nalazi na ozbiljnom dnu u odnosu na sve što je postignuto u poslednjih 30 godina“, ističe gošća Dana uživo.

Rešenje Ćuruvijinog ubistva bilo je prioritet mnogih vlasti, a trenutno je u toku suđenje optuženima za ubistvo, pripadnicima tadašnje Službe državne bezbednosti. Prpa kaže da vlada Zorana Đinđića nije uspela da demontira sistem državne bezbednosti i da je on nastavio da traje i postao saveznik sa novim/starim elitama, za koje kaže da su ga jednako koristile kao i one prethodne.

„Vrlo teško je očekivati od nekoga da optuži ili istražuje samog sebe. To je vrlo problematično i optimistično očekivanje od strane grđaana i novinara. Ovaj sistem mora da se demontira, DB mora biti pod parlamentarnom kontrolom, a mi znamo pod čijom je sada kontrolom“, ocenjuje Prpa i dodaje da za sva vremena treba ukinuti način na koji je državna bezbednost pretvorena u partijsku policiju.

Prema njenom mišljenju novinarima ne manjka hrabrosti, već je problematično finansiranje medijskog prostora, za koje kaže da je selektivno i politički definisano.

„Prostor za nezavisno novinarstvo nemate. To nije profitabilna delatnost. Javnost koja se definiše kroz delovanje medija i novinara mora biti subvencionisana. Mediji se danas uništavaju kroz finansijske alate – okrenu se telefoni i nestanu reklame“, rekla je Prpa.

Kada je u pitanju javni servis, ona kaže da svi građani plaćaju pretplatu za RTS i da je primarni zahtev građana da RTS bude javni servis. U suprotnom je, kako kaže, privatna televizija Vučića, SNS i vladajuće koalicije.

„Bila sam u prvom upravnom odboru RTS-a posle 5. oktobra i prva sam podnela ostavku, a posle mene i Milena Dravić, jer je bio jasan dogovor sa nadležnim za to u Đinđićevoj vladi da gradimo RTS kao javni serbvis. Ali vrlo brzo počinju intervencije, mešanje u izbor glavnog i odgovornog urednika i urednika informativnog programa. Od javnog servisa od početka nije bilo ništa. Postojala je velika želja da se to uradi, ali se završilo tako da se od Miloševićevog vremena nije promenio“, ocenjuje Prpa.


Razgovor sa Brankom Prpom u emisiji „Dan uživo“ televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend