27. dec 2019.

Radojević: Poreski obveznici plaćaju tabloide da prenose lažne vesti

Urednica portala „Raskrinkavanje“ Vesna Radojević izjavila je danas da u Srbiji poreski obveznici svojim novcem plaćaju tabloide da prenose lažne vesti, preko projekata sufinansiranja medija, kao i da je najveći broj medija koji dobijaju novac preko takvih projekata poznat upravo po plasiranju lažnih vesti i manipulisanju činjanicama.

Radojević je, gostujući u emisiji „360 stepeni“ na TV N1 rekla da „niko od tabloida koji prenose lažne vesti ne voli Aleksandra Vučića zato što je lep i pametan nego zato što im daje pare“ i dodala da je u 2017/2018.godini preko projekata sufinansiranja podeljeno 2,2 miliona evra, od kojih je najveći deo otišao medijima bliskim vlasti, a da tu treba dodati i novac koji mediji dobijaju od reklama državnih preduzeća.

Ona je rekla i da RTS kao javni servis čiji rad takođe finansiraju poreski obveznici „radi mnogo goru stvar od pisanja lažnih vesti a to je da apsolutno ćute o svemu lošem što se dešava u Srbiji“.

„Taj njihov nacionalni dnevnik je lažljiviji od svih ovih tabloida zajedno, zato što izveštavaju samo u interesu vlasti a ne u javnom interesu“, rekla je Radojević i dodala da se na internet portalu javnog servisa mogu videti samo vesti državne novinske agencije Tanjug.

„Juce smo (na RTS-u) imali Vuka Jeremića, a mi smo svi toliko u čudu kao da je tamo igrala neka mečka u lajv programu“, rekla je Radojević.

Radojević je rekla i da se na medijskoj sceni u Srbiji osim plasiranja lažnih vesti, kroz manipulisanje činjenicama dešava i pristrasno izveštavanje, odnosno da je „75 odsto vremena na pet nacionalnih televizija dato Srpskoj naprednoj stranci, dok se i u vremenu kada se o opoziciji govori to je iskljucivo kroz negativno i pristrasno izveštavanje“.

Ona je rekla da je jedan od takvih primera i izveštavanje velikog broja medija o deportaciji urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i da su u tom slučaju „mediji bili potpomognuti i poslanicima SNS koji su Dojčinovića optuživali da je kontroverzni novinar i špijun“.

„Još ne znamo ništa o tome zašto je deportovan iz Abu Dabija, iz ministarstva spoljnjih poslova su obećali da će pokušati da saznaju zbog čega se našao na crnoj listi. Rečeno mu je da je treća zemlja bila upletena u taj zahtev a tabloidi su presudili da je to Rusija sredila. Bili su potpomognuti u tome i izjavama poslanika SNS-a, od kojih je jedan od njih zadužen za kontrolu obavestajnih sluzbi“, rekla je Radojević.

Urednik internet portala „Fake news tragač“ Stefan Janjić je rekao da se lažne informacije često plasiraju kroz prenošenje informacija koje je neki drugi medij prethodno objavio kao i da se „najveće lažne informacije plasiraju na javnom servisu kroz preuzimanje vesti Tanjuga“.

Janjić je kao primer za to naveo vest „da se u Prištini rodilo dete kome je dato ime Nato Beriša, kao provokacija Srbiji na godišnjicu bombardovanja, dok se nakon provere ispostavilo da u Prištini nijedno dete sa takvim imenom nije zavedeno“.

„RTS je ispravio naslov i izvinio se čitaocima zbog toga, ali imali smo primere i da RTV Vojvodina preuzima vesti iz tabloida, koje žrtvu predstavljaju kao krivca“, rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima jedan od primera proizvodnje lažnih vesti jeste i način na koji mediji prate slučaj ubistva pevačice Jelene Marjanović, oko koga je do sada „oko 240 aktera bilo pomenuto da su umešani u ubistvo pod okriljem lažne zabrinutosti a u stvari se neka tragedija sagledava i prati kao neka vrsta trilera“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend