21. dec 2017.

Radomirović: UNS će dati svoj doprinos u izradi Medijske strategije

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je na dodeli godišnjih nagrada da će Udruženje dati svoj doprinos u izradi Medijske strategije iako neće učestvovati u Radnoj grupi za izradu te strategije.

„Ne treba sumnjati u to da će UNS da uloži maksimum napora da se kroz Medijsku strategiju, odnosno izmene zakonodavstva, obezbedi izdvajanje najmanje dva odsto budžeta lokalnih samouprava za medije. Tražićemo da projektno sufinansiranje bude privilegija, pre svega onih medija koji poštuju prava zaposlenih i profesionalne standarde“, rekao je Radomirović.

Radomirović je podsetio prisutne da je bivša članica Radne grupe koja je predstavljala UNS Ljiljana Smajlović, podnela ostavku na ovo mesto iz protesta što je za državnog sekretara za medije izabran Aleksandar Gajović koji je u javnim izjavama govorio da žene ne mogu uspešno da vode kuću a i neku ozbiljniju funkciju u državi.

„Mi, novinari znamo koliki uticaj žene imaju na novinarstvo. I žene su se dokazale na rukuvodećem mestu u novinarstvu, uvek i iznova. Ovim putem pozivam državnog sekretara Gajovića da se javnosti izvini za svoje ranije izjave“, rekao je Radomirović.

U obraćanju prilikom dodele nagrada UNS –a  Radomirović je rekao da je ovo bila „bila teška godina za novinare i medije, od ekonomskog pustošenja lokalnih medija, preko napada, pritisaka i pretnji, do pada poštovanja Kodeksa novinara Srbije“.

On je na UNS – ov 136. rođendan istakao da je „je Udruženju novinara Srbije ove godine  poverenje ukazalo više od 2000 novinara, koliko je platilo članarinu“ i da je „Udruženje uspelo da vlastitim sredstvima obezbedi beskamatne pozajmice članovima, u iznosu od oko 100.000 evra i bespovratnu pomoć od oko 10.000 evra“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend