29. maj 2020.

Raspisan konkurs za generalnog direktora RTS-a

Javna medijska ustanova Radio-televizije Srbije (RTS) raspisuje javni konkurs za generalnog direktora te medijske kuće, objavljeno je danas u listu „Politika“. Upravni odbor RTS-a imenovaće generalnog direktora u roku od 45 dana od dana otvaranja konkursa, a rok za dostavljanje prijava je 30 dana.

U konkursu se navode uslovi za tu poziciju – da je državljanin i da ima prebivalište u Srbiji, da ima visoku stručnu spremu, da je ugledni stručnjak iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa i da ima najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima.

Mandat generalnog direktora, stoji u konkursu, je pet godina, a jedno lice može biti imenovano za generalnog direktora najviše dva puta.

„Kandidati ne mogu biti nosioci javne funkcije, ni funkcije u političkoj stranci. Za generalnog direktora ne može biti imenovano lice koje ne može biti član Upravnog odbora, izuzev zaposlenih kod pružalaca medijskih usluga“, stoji u konkursu.

Podsetimo, Upravni odbor RTS-a 5. maja doneo je odluku o raspisivanju javnog konkursa za imenovanje generalnog direktora te medijske kuće, a do izbora novog, funkciju vršioca dužnosti obavljaće dosadašnji generalni direktor Dragan Bujošević, kojem je istekao petogodišnji mandat.

Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. godine. Mandat generalnog direktora je pet godina što znači da ga je UO RTS-a izabrao da bude na ovoj funkciji do sredine 2020. godine.

Međutim, u januaru 2019. godine Bujošević je navršio 65 godina i stekao uslov za penziju. Upravni odbor RTS-a odlučio je da Bujošević na toj funkciji bude još šest meseci, a zatim mu u julu te godine produžio ugovor o radu do isteka mandata.

1 komentar za: “Raspisan konkurs za generalnog direktora RTS-a

  1. Novinar RTS

    Bujošević čitavih godinu dana unazad kad govori o svojim planovima izvodi sledeći oksimoron: prvo kaže „ja sam tu do maja“. Onda razgovor malo odmakne, a on se, mučenik, zaleti pa će: „U sledeće tri godine snimamo ovu seriju, a posle ćemo…“. Dakle, scenario je jasan: Upravni odbor će u avgustu, kad ističe rok za imenovanje novog direktora (usred leta) objaviti kako, recimo, „niko od prijavljenih kandidata ne odgovara visokim profesionalnim zahtevima RTS-a“, ili nešto tome slično. Neće odabrati nijednog kandidata i objaviće da, recimo, „do daljeg“ Bujošević ostaje v.d. Tako će mučenik vršiti dužnost, sa još više smanjenim osećanjem dostojanstva i jačine svog položaja pred Vođom koji ga i sada gazi. Jer Vođa boljeg (iz)vršioca prljavih poslova ne može naći. Boljeg nemamo, goreg nećemo naći.

    01. јун 2020. at 22:37

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend