25. jan 2021.

Raste broj žalbi u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja

Broj žalbi u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja svake godine raste, izjavio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

On je za N1 kazao da razlog može da bude to što organi vlasti više skrivaju informacije, pa samim tim dolazi do više žalbi, a da drugi razlog može biti da je inače povećan broj zahteva za pristup informacijama.

„(…) Sledstveno tome povećan je broj žalbi (a) gradjani imaju više poverenja u instituciju Poverenika, da će mu obezbediti pristup informaciji pa se zato više žale. Ja želim da verujem da je ovaj razlog drugi preovladjujući, a da li je to zaista ne znam“, kazao je Marinović.

On je kazao i da je cilj nove Strategije reforme javne uprave da institucija na čijem je čelu u budućnosti omogući svima koji traže informacije da brže i lakše do njih dodju, a da organi vlasti rade transparentnije.

„Da se odvoji žito od kukolja, da ljudi koji zaista traže informaciju, na brži i lakši način dodju do nje, da organi vlasti transparentnije rade i to jeste jedan od ciljeva Strategije reforme javne uprave“, rekao je Marinović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend