11. feb 2020.

Ratković Njegovan, Aranđelović, Cvejić i Grujić kandidati za članove Saveta REM-a 

Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije uputio je parlamentu na usvajanje predloge kandidata za dva člana Saveta REM-a koje su predložili Odbor za kulturu i javno informisanje Skupštine Vojvodine i udruženja novinara i udruženja izdavača elektronskih medija.

Savet REM-a (foto: Ivana Predić / Cenzolovka)

Odbor je na današnjoj sednici utvrdio liste sa po dva kandidata ovlašćenih predlagača i uputio ih Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku. Skupština bi o ovome mogla da raspravlja već sutra.

Poslanici u Skupštini Srbije opredeljivaće se za jednog od dva kandidata koje je predložio nadležni odbor Skupštine Vojvodine – dr Slobodana Cvejića, redovnog profesora na beogradskom Filozofskom fakultetu (predlog Odboru uputila Srpska napredna stranka), i Slaviše Grujića, diplomiranog filmskog i televizijskog snimatelja (na predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine).

Takođe, poslanici će se za drugo mesto u Savetu REM-a, koje predlažu udruženja novinara i udruženja izdavača elektronskih medija, opredeljivati između dr Biljane Ratković Njegovan, redovne profesorke na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, i novinarke Politike Višnje Aranđelović.

Udruženja novinara i udruženja izdavača elektronskih medija dostavila su do petka u ponoć, kada je isticao rok za prijave, skupštinskom odboru ukupno četiri predloga. 

Biljana Ratković Njegovan bila je predlog Društva novinara Vojvodine, Višnja Aranđelović Udruženja novinara Srbije, Jakšu Šćekića je predložila Grupacija radio-difuzije Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije, dok je Aleksandra Simića predložilo Udruženje elektronskih medija ComNet.

Da bi Odbor za kulturu Skupštine Srbije mogao da parlamentu uputi, kako zakon predviđa, dva kandidata za jedno mesto u Savetu REM-a, predstavnici udruženja novinara i udruženja izdavača elektronskih medija koji su dostavili svoje predloge sinoć su održali sastanak na kojem su listu svojih kandidata skratili za dva imena.

Juče je Udruženje novinara Srbije uputilo upozorenje predsedniku i članovima skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje da Društvo novinara Vojvodine ne može kandidovati člana Saveta REM-a jer ne ispunjava zakonske uslove.

UNS je u saopštenju naveo da Društvo novinara Vojvodine nema 500 članova, što ovlašćeni predlagači moraju imati prema Zakonu o elektronskim medijima. 

To novinarsko društvo, kojem UNS odavno osporava legitimitet, predložilo je dr Biljanu Ratković Njegovan, inače predsednicu medijskih konkursnih komisija u Novom Sadu od 2017. godine, za člana Saveta REM-a. Ona je na jučerašnjim konsultacijama predstavnika ovlašćenih predlagača, na kraju ipak postala, uz Višnju Aranđelović, zvanični kandidat za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend