02. avg 2022.

Reakcije na odluku REM: Cvejić pita – zašto sada peta frekvencija

"U okolnostima urušene medijske scene, konfrontiranih medija, i zanemarenog javnog interesa, REM nije objasnio na osnovu kojih kriterijuma je dodelio nacionalne frekvencije", saopštio je vladin Savet za borbu protiv korupcije. Iz tog tela navode i da bi REM trebalo da pojasni zašto se prethodni rad nacionalnih emitera nije uzimao u obzir. Dodaju i da nije bilo razloga za odlaganje dodele pete slobodne frekvencije. Pojedini poslanici apeluju da se učini sve da peta frekvencija ne ode u ruke vladajuće strukure.

Obrazloženje da je odluka doneta tajno, većinom glasova, nije dovoljno – ocenio je Savet za borbu protiv korupcije. A od pojednih članica Saveta REM saznali smo da nije bilo ograničenja u broju televizija za koje se moglo glasati, ali da nijedna dozvolu nije dobila jednoglasno.

„Odluka REM-a je odluka protiv demokratije. Odrađen posao za one koji su bili lojalni do sada, veruje se da će to biti i ubuduće i zapravo tim koji pobeđuje nije promenjen. Vi imate dve televizije koje su dobile nacionalnu frekvenciju, a sada su u vlasništvu čoveka koji je član GO SNS“, kaže Zoran Gavrilović iz BIRODI.

Za bivšeg člana Saveta REM Slobodana Cvejića iznenađenje je samo to što neka nova televizijska stanica u pulu režimskih medija nije dobila dozvolu da se, kako kaže „zamažu oči“.

„Režim ima tedenciju da zbija redove i da se drži onih igrača koji su se dokazali do sada. Mi još uvek nismo iskoračili iz pretpolitičkog doba. Taman napravimo neki korak, ono nas vrate unazad“, kaže Cvejić.

Iz ugla nekoga ko bi rado vodio skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, odluku REM komentarisao je narodni poslanik Siniša Kovačević.

„Mislim da treba uvesti krivično delo u krivični zakon ove zemlje koje bi se otprilike definisalo kao svesno zaglupljivanje i dovođenje u zabludu građana jedne zemlje“, smatra Kovačević.

A iz organizacije CRTA poruka da je bilo naivno verovati da će REM poštovati pravilnik i zakon, pa da su dozvole otišle televizijama koje su evidentno kršile zakon.

„Zamolili smo pravni tim, i CRTA i Fondacija Slavko Ćuruvija da razmotre koja su nam to pravna sredstva na raspolaganju kako bismo taj proces nastavili. Prosto ne može da se završi, kao građani očekujemo da na televizijama budemo informisani objektivno, da za vreme izbora čujemo različita mišljenja, da taj proces ode na sud i da vidimo šta će sud reći povodom ovih odluka“, kaže Vukosava Crnjanski.

Javnost je i dalje bez odgovora na pitanje zašto REM nije raspisao konkurs za petu slobodnu frekvenciju, u isto vreme kad i za ostale četiri. Cvejić kaže – nije morao.

„Ovim televizijama je isticala dozvola, i one od određenog dana ne bi smele da emituju više program. To je moralo da se pokrene, ovo nije moralo. Tako da je tu važnije pitanje – dobro, onda nije moralo, a što sad mora?“, pita Cvejić.

A Kovačević apeluje da se učini sve da ta peta dozvola ne bude u rukama propagandista vlasti.

„Da bar ta jedna od pet bude svetiljka upaljena u tmini informacionog sistema ove zemlje“, kaže Kovačević.

Da li će tu biti iznenađenja, znaće se na jesen.

Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend