07. feb 2019.

REM: Prikazanim sadržajima spota SNS nije prekršen zakon

Savet regulatornog tela za elektronske medije (REM) danas je kao neosnovane odbacio prijave organizacije Građani na straži povodom prikazivanja dela spota Srpske napredne stranke (SNS) o opoziciji i protestima u Srbiji u informativnim programima TV Prve i Hepi televizije.

REM je naveo da je dobio više stotina prijava protiv TV Prve i Hepi televizije zbog emitovanja spota SNS u kojima se ističe da taj spot „predstavlja političko oglašavanje van predizborne kampanje, čime su povređeni Zakon o elektronskim medijima i Zakon o oglašavanju“.

„Prikazani sadržaji nisu u suprotnosti sa Zakonom o elektronskim medijima jer je u nekoliko navrata prikazan samo deo spota i to u informativnim emisijama vesti u blokovima koji sadrže druge priloge koji su se odnosili na isti događaj – proteste uz najavu da je SNS snimaila spot koji se prikazuje na društvenim mrežama“, navedeno je u saopštenju Saveta REM-a.

Dodaje se da nije povređen ni Zakon o oglašavanju jer „oglašavanja nije ni bilo, već se radilo o neprikosnovenom pravu gledalaca na informisanje o događaju (objavljivanja spota na društvenim mrežama)“.

Služba za nadzor i analizu REM-a ocenio je da ne postoji osnovi za pokretanje postupka povodom emitovanja dela spota SNS u informativnim programima televizija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend