18. dec 2018.

Mali akcionari traže zabranu promene vlasništva B92?

Mali akcionari B92 razmatraju mogućnost da se obrate Privrednom sudu i traže privremenu meru zabrane promene vlasništva nad B92 a.d, kao i arbitražu pred Stalnom arbitražom Privredne komore Srbije, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Podsetimo, nedavno je objavljena prodaja B92 a.d, odnosno O2 TV, Plej radija i sajta B92, kao i TV Prva i Prva CG za 180 miliona evra.

Većinski vlasnik ovih medija bila je grčka Antena grupa na čelu sa Teodorom Kirjakuom, ali u vlasničkoj strukturi B92 a.d. nalaze se i mali akcionari, kao i B92 trast koji se sastoji od osnivača i bivših menadžera, koji zajedno imaju oko 14 odsto akcija.

Kako UNS saznaje, dosadašnji većinski vlasnik nije pozvao B92 trast i male akcionare da prodaju svoj udeo po istoj ceni, iako je to obaveza po ugovoru akcionara.

Akcionarskim ugovorom većinski akcionar, u ovom slučaju Antena, bio je u obavezi da i malim akcionarima ponudi da po istoj ceni prodaju svoj udeo u B92. To se do sada nije dogodilo.

Podsetimo, Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je rešenje da se promenom vlasničke strukture Prve televizije d.o.o. i Radio-difuznog preduzeća B92 a.d. iz Beograda ne narušava medijski pluralizam.

Prva televizija d.o.o. i Radio-difuzno preduzeće B92 a.d. iz Beograda, kako piše na sajtu REM-a, podneli su 11. decembra prijavu promene vlasničke strukture REM-u za koju je istog dana dobijena saglasnost. Promena, kako se navodi u rešenjima, sastoji se u tome što Kopernikus Corporation Ltd. sa Kipra stiče od Antena Southeast Europe BV, Holandija potpunu kontrolu nad indirektnim vlasnikom većinskih akcija B92, društvom Astonko Holdings LTD sa Kipra.

Inače, kako se navodi u prijavi, osnivači Kopernikus Corporation Ltd. sa Kipra su Srđan Milovanović sa 50% vlasništva i Kopernikus Corporation BV iz Holandije sa ostalih 50%. Vlasnik 100% udela u kapitalu ovog društva je takođe Srđan Milovanović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend