18. dec 2018.

Održana profesionalna debata povodom izrade nove Medijske strategije

U okviru izrade nove Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, 17. i 18. decembra u Novom Sadu održano je profesionalno savetovanje o nacrtu dokumenta uz učešće velikog broja eksperata i predstavnika različitih organizacija i institucija.

Cilj profesionalne debate, koju je organizovala Vlada Republike Srbije uz pomoć Misije OEBS-a u Srbiji, bio je da se postigne inkluzivnost u procesu izrade Medijske strategije, kao dokumenta koji treba da pruži okvir za budući razvoj sveukupne medijske scene u Srbiji.

Tokom debate predstavljena je Radna verzija Nacrta strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji. Dokument je u proteklih šest meseci pripremala Radna grupa koju je formirala vlada, a koju su podjednako činili predstavnici medijskih i novinarskih udruženja i predstavnici države. Članovi Radne grupe predstavili su metodologiju rada i strukturu dokumenta. Tokom debate predstavljena je analiza stanja u oblasti javnog informisanja i posebni ciljevi, mere i aktivnosti koje je neophodno preduzeti radi unapređenja stanja u ovoj oblasti. Rad na ovom strateškom dokumentu je „pilot projekat“ s obzirom na to da je prvi dokument koji se radi u skladu sa odredbama Zakona o planskom sistemu.

U dvodnevnoj diskusiji učestvovalo je više od 120 predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, medija, akademskih institucija, organizacija civilnog društva, međunarodnih organizacija, i drugi.

„Radna grupa će u narednom periodu analizirati dobijene predloge i sugestije, kako bismo unapredili ovaj značajan strateški dokument i završili konačni Nacrt koji će biti dostavljen vladi na razmatranje“, izjavio je predsednik Radne grupe za izradu medijske strategije Dejan Stojanović.

„Želim da se zahvalim svim članovima Radne grupe koji su u proteklih šest meseci intenzivno radili na izradi ovog dokumenta i svima koji su aktivno učestvovali u dvodnevnoj debati. Rad na sastancima je bio konstruktivan i u slučajevima kada se mišljenja nisu podudarala. Tako je bilo i na ovoj debati u poslednja dva dana gde smo dobili važne sugestije od svih kolega“, naglasio je Stojanović. On je dodao da će Radna grupa u skladu sa planom rada, do kraja ove godine predati dokument Vladi, nakon čega će Vlada će odlučiti o formatima i dinamici javnih rasprava koje se očekuju početkom sledeće godine.

Cilj donošenja strategije je ostvarenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja putem stvaranja jedinstvenog i neprotivurečnog regulatornog okvira, unapređenja položaja medija, uređenja medija na novim tehnološkim platformama, ostvarivanja pune uloge javnih medijskih servisa u sistemu javnog informisanja, poboljšanja položaja, statusa i bezbednosti novinara, unapređenja informisanja manjinskih grupa kao i Srba u regionu i dijaspori, jačanja uloge Regulatornog tela za elektronske medije, unapređenja dostupnosti podataka o medijima, zaštite medijskog pluralizma i zabrane monopola, jačanja medijske i informatičke pismenosti i digitalizacije i arhiviranje medijskih sadržaja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend