16. maj 2023.

Rusi, Mađari, Zaječarci, Gročani u trci za beogradske radio i TV dozvole

Sedam kandidata je na listi za dodelu jedne radijske dozvole za teritoriju Beograda, dok su samo dve prijave validne za dobijanje dozvole za emitovanje TV programa u zoni Avale – Stefana Radića iz Grocke i mađarske TV2. Radić, pritom, ima i dve prijave za radijsku dozvolu, gde mu je, uz ostale, rival Radio Sputnjik

Foto: Perica Gunjić, Cenzolovka

Članovi Saveta REM-a razgovarali su prošlog utorka s kandidatima za dobijanje dozvole za emitovanje TV programa u zoni raspodele Avala, koju neki zovu i „beogradska frekvencija“.

Ako ništa o tome dosad niste čuli, to je zato što su ti razgovori bili – javni!

Isti takvi, javni razgovori, trebalo je, kako saznaje Cenzolovka, da budu održani i dan kasnije i to sa kandidatima za dobijanje dozvole za emitovanje radijskog programa na području Grada Beograda. Taj događaj je, međutim, otkazan – nezvanično, zbog dolaska predstavnika opozicije u sedište Regulatora s namerom da članovima Saveta REM-a uruče odštampane ostavke.

Poslednje što na sajtu REM-a stoji u vezi sa najnovijom turom dodele dozvola je vest da je Savet, na sednici održanoj 27. aprila, utvrdio da su na konkurs za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja putem terestričkog digitalnog prenosa za zonu raspodele Avala u predviđenom roku stigle dve potpune prijave – Gradske televizije Puls (podnosilac je Centar za edukaciju i unapređenje društva PULS Grocka) i TV B2 (podnosilac TV2 RS Broadcasting d.o.o Beograd).

Na konkursu pak za pružanje medijske usluge radija putem terestričkog analognog prenosa na području Grada Beograda sedam prijava proglašeno je potpunim.

Među takmacima su firme Hype production (za Hype radio), Medijski centar Radio Puls Grocka (za Gradski radio Puls), Radiodifuzno preduzeće Radio Oskar (za Radio Oskar), Signal medija (Radio Sputnjik), Info radio BGD (Info radio), Radio In (Radio IN plus 95,8) i Play radio (Radio Balkan).

Kada će sa ovim kandidatima biti obavljeni JAVNI razgovori, za sada nije poznato.

Iz REM-a poručuju da će odluku po raspisanom javnom konkursu „doneti u roku od najkasnije 30 dana od dana objavljivanja liste svih podnosilaca prijava čije su prijave potpune i podnete u predviđenom roku“.

Inače, identična formulacija stajala je i u konkursu za dodelu pete nacionalne TV dozvole i – evo, ni posle više od šest meseci od objavljene liste podnosilaca prijava i obavljenih razgovora sa njima, odluka još nije doneta.

Uporni Stefan Radić

Za dozvolu za emitovanje možda buduće Gradske televizije Puls na frekvenciji u zoni raspodele Avala prijavu je podnelo udruženje Centar za edukaciju i unapređenje društva PULS Grocka, čiji je zastupnik, Stefan Radić, dobro poznat članovima Saveta REM-a.

Radić je direktor i vlasnik firme Context  izdavača Radija Puls iz Grocke. Tom radiju Savet REM-a je 2021. izrekao meru zabrane emitovanja programskog sadržaja u trajanju od 15 dana, zbog, ispostavilo se, vređanja i proklinjanja u živom programu Željka Matorčevića, urednika portala Žig info iz Grocke.

U firmi Context stopostotno vlasništvo ima Radiodifuzno preduzeće Radio Oskar doo Beograd-Stari grad, čiji je jedini vlasnik – Stefan Radić.

Radić je 2019. godine učestvovao na konkursu za petu radijsku nacionalnu frekvenciju, ali njegova namera da na njoj započne emitovanje Nacionalnog radija Puls – osta tek pusti sanak. ☹ Nije se Radić obeshrabrio tim neuspehom, taman posla, pa je na ovogodišnjem konkursu za radijsku frekvenciju u Beogradu – učestvovao sa čak dve prijave!

Firma Radio Oskar prijavila se s projektom za istoimeni radio, ali je tu i firma Medijski centar Radio Puls Grocka, u kojem 100% vlasništva ima već pomenuti Centar za edukaciju i unapređenje društva Puls iz Grocke, s projektom Gradski radio Puls. Radić, preko svoje firme Duga-Sky radio televizija Duga, već je vlasnik jedne televizije – požarevačke TV Viminiacium, kao i tamošnje radio-stanice Duga.

Drugu prijavu za dobijanje dozvole za TV program na „beogradskoj frekvenciji“ podnela je ovdašnja ispostava mađarske komercijalne televizije TV2 – TV2 RS Broadcasting, čiji je jedan od direktora, Pavel Stančev, svojevremeno rukovodio divizijom grčke Antena grupe za jugoistočnu Evropu i bio direktno nadređen direktoru Prve TV.

Mađarska televizija, za koju su ovdašnji mediji navodili da je pod kontrolom premijera Viktora Orbana, bezuspešno je prošle godine konkurisala za dobijanje jedne od četiri dozvole za TV emitovanje s nacionalnom pokrivenošću. No ovaj put u prijavi se, ukoliko nije štamparska greška, kao možda budući emiter navodi – TV B2.

Interesantno je da je još jedna televizija koja nije prošla na konkursu za nacionalnu dozvolu, regionalna Una TV (koju, vredno je notiranja, provladini mediji odskora dovode u vezu sa sinom Milorada Dodika, Igorom), prošle godine konkurisala za dozvolu za televizijsko emitovanje za zonu raspodele Avala – i posrećilo joj se. Ni Una TV ni TV2 nisu se pak prijavile na konkurs za petu nacionalnu dozvolu.

Naksimalno zanimljivi kandidati

Ako izuzmemo dve prijave za radijsku frekvenciju za teritoriju Beograda iza kojih stoji Stefan Radić, ostatak prijava daleko je od nezanimljivog.

Kad je Savet REM-a krajem prošle godine dodeljivao dozvole za Grad Beograd, njih 11 prijavljenih ju je dobilo. Izvisio je samo – Radio Sputnjik.

To ih nije pokolebalo, pa Radio Sputnjik, odnosno firma Signal medija, čija je vlasnica glavna i odgovorna urednica srpskog ogranka ruske informativne agencije Sputnjik Ljubinka Milinčić, sada traži novu sreću. Inače, ćerka Ljubinke Milinčić, Jelena, nalazi se na čelu Raša tudej Balkan (rt.rs).

Ko je još u igri? Nakon kablovskog kanala Hype, firma Hype production, producentska kuća koju vodi estradni menadžer Saša Mirković, a čije je najveće ime u katalogu pevač Aca Lukas, konkurisala je sa projektom Hype radio. Mirkovićeva firma Hype showtime vlasnik je zaječarske televizije Hype 2.

Podsećanja radi, prošle godine dozvole za emitovanje programa na teritoriji Beograda dobile su sledeće radio-stanice: Radio Pink, Radio Studio B, Radio Novosti, Naxi radio, Radio Top FM, Nostaldži (Nostalgie), Radio S3, Radio S4, Super FM, Welcome to fun radio i Radio TDI.

Vlasnici Naxi radija, iako ne skroz eksplicitno, izgleda da žele još jednu beogradsku dozvolu i tako ko zna koju po redu radio-stanicu u svojoj „Naxi ergeli“.

Naime, iza firme za radiodifuznu delatnost Radio IN d.o.o., koja je podnela prijavu za Radio IN plus 95,8, stoji Nikola Kovačević, sin suvlasnika firme za radiodifuznu delatnost Naxi, Gorana Kovačevića i Maje Rakovic. Njihova ćerka, Milica Ivanović, glavna je i odgovorna urednica In radija plus, kojem je krajem marta Savet REM-a odobrio privremenu dozvolu nakon što je prethodna istekla krajem prošle godine. Inače, sedište firme Naxi, vlasnika Naxi radija, je u ulici Bežanijskih ilegalaca broj 26, dok je firma Radio In – na broju 28.

Na sajtu Naxi Media Mix-a, čiji je direktor, sudeći po njegovom Linkdin profilu, upravo Nikola Kovačević a sedište mu je u Bežanijskih ilegalaca, ali na broju 26-28 (!), u porodicu Naxi, osim Naxi radija i Naxi Nacional, ubrajaju se i Radio In, ali i lanjski dobitnici beogradske dozvole, Radio Top FM i Radio Nostaldži (Nostalgie). Ipak, firme koje imaju dozvolu za Top FM i Nostaldži nisu, prema APR-u, u vlasništvu firme Naxi niti imaju zvanično sedište u Bežanijskih ilegalaca (mada sam Radio TOP FM na svom sajtu navodi da mu je sedište na naksimalno čuvenoj novobeogradskoj adresi).

Još jedan bitan radijski kvart

Idemo dalje. Za frekvenciju na kojoj bi se jednog dana emitovao Info radio konkurisala je firma Info radio BGD, koja je osnovana 2. marta ove godine – dakle, tokom trajanja konkursa. Firma, na čijem je čelu Olga Knežević, ima sedište u ulici Maksima Gorkog 54.

To je, sva je prilika, još jedan prilično bitan kraj u Beogradu za razvoj domaćeg radija – baš koliko i ulica Bežanijskih ilegalaca! – pošto je na adresi Maksima Gorkog 56 svojevremeno bila smeštena firma Radio Hit FM, izdavač sada nacionalnog Radio Hit music FM. Firma se kasnije preselila u Alekse Nenadovića 19-21 gde se, preko firme Lite FM, nalazi i sedište njenog krajnjeg vlasnika – firme Maxim Media Plus, u kojoj većinsko vlasništvo ima Saša Blagojević (vlasnik tabloida Alo i RTV Studio B), dok su bračni par Miloš i Ružica Krdžić manjinski vlasnici.

TDI radio 91,8, koji je krajem prošle godine dobio dozvolu za emitovanje na teritoriji Beograda, već pogađate, u vlasništvu je Maxim Media Plus. Kao i još nekoliko radio-stanica širom zemlje, uključujući i dve s nacionalnom pokrivenošću – Radio Karolina i pomenuti Radio Hit music FM.

Inače, na adresi gde je sedište Maxim Media Plus smeštena je i firma u kojoj Blagojević i Krdžići imaju stopostotno vlasništvo – BIS-komerc, vlasnik dozvole za emitovanje Radija Bis na teritoriji Kragujevca. Direktorka te firme i glavna i odgovorna urednica radija je Marija Knežević, koja, verovatno pukom igrom slučaja, deli prezime sa vlasnicom Info radio BGD Olgom Knežević.

Naposletku, sedmi prijavljeni za korišćenje lokalne frekvencije u Beogradu je Play radio. Bivši Radio B92 u vlasništvu je vlasnika televizija B92 i Prva Srđan Milovanović, a kao i pre četiri godine na konkursu za petu nacionalnu dozvolu, i ovaj put je kandidovan projekat Radio Balkan.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend