22. apr 2022.

Trešnja koja nije stigla ni da procveta: Radio Karolina preuzela nacionalne frekvencije dodeljene Radiju Cherry

Dobili su, na veliko iznenađenje, prošle godine dozvolu za nacionalnu pokrivenost, u januaru i dozvolu za emitovanje od REM-a, ali Radio Cherry prestao je da postoji i pre nego što mu je krenuo signal na 17 dodeljenih frekvencija: na njima se već nekoliko dana emituje program lokalne radio-stanice Karolina, koja je tako na mala vrata postala deo nacionalnog radijskog neba. To i nije bilo teško, s obzirom na to da su vlasnici prerano počivšeg Radija Trešnje i Radija Karolina odnedavno – isti.

Na Fejsbuk stranici Radija Karolina danas je objavljen sledeći post: „Da li ste čuli da Karolinu sada sluša cela Srbija? Ona je sada nacionalni radio!“

Sledi zatim spisak 17 frekvencija širom Srbije, ali ono što je tu veoma zanimljivo jeste da su sve to frekvencije koje se na sajtu Ratela navode kao frekvencije namenjene – nacionalnom Radiju Cherry.

Radio Karolina FB stranica (skrinšot)

Znate tu priču, pisala je Cenzolovka već o tome: Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) dodelio je prošlog jula upražnjenu, petu nacionalnu mrežu za emitovanje radijskog programa na teritoriji čitave Republike firmi Kolorton print iz Beograda, koja se na konkursu za nacionalni radio pojavila s projektom Radio Cherry.

Dozvola s trajanjem do 2030. godine izdata je 17. januara ove godine, s tim da je po Zakonu o elektronskim medijima Radio Cherry bio obavezan da u roku od 90 dana počne s emitovanjem programa.

Bilo je, oh, neke simbolike u tome što je krajnji rok za početak emitovanja nacionalnog Radija Cherry (Radio Trešnja) padao sredinom aprila, baš u vreme cvetanja trešnje.

Sve su, avaj, do tada trešnje procvetale, osim one – radijske. Uvenula je i pre nego što je trebalo da se pojavi u etru – njeno ime ostalo je tek u neažuriranim dokumentima i bazama Regulatornog tela za elektronske medije, koji je tom radiju prošlog leta dopustio da narednih osam godina koristi upražnjenu petu nacionalnu mrežu.

Elem, počev od prošlog vikenda, umesto najavljivanog Radija Cherry, s jedne po jedne tom radiju dodeljene nacionalne frekvencije (iz mreže koju je nekada koristio počivši Radio Fokus) počeo je da se emituje program Radija Karolina, koji je do sada, pod raznim ali sličnim nazivima, program emitovao samo na području Niša, Beograda i Novog Sada.

Ovu značajnu promenu na nacionalnom radijskom nebu morao je prethodno da aminuje sam REM – Cenzolovka ima samo nezvaničnu potvrdu da se to dogodilo – ali o tome, međutim, još nema dokumentacije za sajtu Regulatora. Osim na Fejsbuku, Radio Karolina se i na svom sajtu odskora reklamira kao radio s nacionalnom frekvencijom, a takav džingl može se čuti u programu.

I dok se čeka ažuriranje sajta REM-a, postavlja se verovatno najvažnije pitanje: kako je Karolina uspela da proguta Trešnju?

Ispada, veoma jednostavno: krajem marta vlasnik Radija Karolina, kao i krajnji vlasnik drugih radio-stanica, firma Maxim media plus iz Beograda, u mešovitom vlasništvu Saše Blagojevića (vlasnika Studija B i tabloida Alo) i bračnog para Krdžić, Ružice i Miloša, postala je stoodstotni vlasnik firme Kolorton print i samim tim nosilac dozvole za emitovanje programa – onoga što je od 2019. bilo najavljivano da će biti Radio Cherry.

Inače, poslovni trio Saša Blagojević – Krdžići zakon je sprečio da se prijavi na konkurs REM-a za dodelu pete nacionalne radijske frekvencije, jer su oni već posedovali jedan nacionalni radio. Na kraju, eto, uspeli su da dođu i do drugog.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend