24. apr 2023.

Russia Today na srpskom – najverovatnije deo novog paketa EU sankcija

Evropska unija (EU) razmatra mogućnost da sanckioniše ruski državni medij Russia Today (RT) Balkans koji emituje program na srpskom jeziku, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih diplomatskih izvora.

Foto: Benoît Prieur (cc)

Kako su objasnili izvori RSE, Evropska komisija (EK) je u procesu pripreme novog paketa sankcija protiv Kremlja zbog agresije na Ukrajinu. O novom paketu restritktivnih mera je već održan prvi krug konsultacija sa državama članicama.

Preliminarna lista novih sankcija obuhvata i „proširenje liste medija kojima je zabranjeno emitovanje, uključujući i Russia Today Balkans“.

Zvaničan predlog EK o novom paketu sankcija biće predstavljen državama članicama u narednim nedeljama. Države članice EU učestvuju u izradi zvaničnog predloga EK, a sankcije jednoglasno usvajaju.

Ruski državni kanal Russia Today (RT) je počeo sa emitovanjem na srpskom jeziku u novembru 2022 godine. Reč je o emitovanju onlajn (online), odnosno veb sadržaja.

Emitovanje Russia Today u EU na ostalim stranim jezicima, već je sankcionisano. Pod evropskim sankcijama su već RT na nemačkom i francuskom, a u aprilu 2023. je doneta ista odluka i za RT na arapskom jeziku.

Kada je doneta odluka o otvaranju RT na srpskom jeziku, Evropska unija je zatražila od Srbije da se uskladi sa odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruskih državnih medija.

Srbija, međutim, do sada nije uvela ni jednu restriktivnu meru protiv Rusije od početka invazije na Ukrajinu, iako je Brisel na to poziva jer je država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Stvara se sistem protiv zaobilaženja sankcija

Evropska unija namerava da u okviru novih restriktivnih mera protiv Rusije stvori i takozvani „sistem protiv zaobilaženja sankcija“.

Na preliminarnom spisku novih sankcija se predviđa da se uvedu mere protiv entiteta ili subjekata u onim zemljama koje zaoblaze sankcije.

Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, u nacrtu koji priprema Evropska komisija predviđa se da u okviru sistema protiv zaobilaženja sankcija, prvi korak bude upozorenje trećim zemljama koje to čine.

Ako zemlje koje su dobile upozorenje ne prestanu da zaobilaze sankcije, sledeći korak bi bio uvođenje ograničenja za subjekte iz tih zemalja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend