15. feb 2017.

Šabić: Bilo gde u svetu bi intervju Marije Mali bio bomba

Tvrdnje bivše supruge gradonačelnika Siniše Malog da je on falsifikator i da je organizovao akciju rušenja u Savamali, imaju specifičnu težinu i uznemirujuće je što nema reakcije nadležnih organa, ocenio je u Novom danu televizije N1 poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Šabić je ocenio da bi bilo gde u svetu, intervju u kojem bivša supruga gradonačalenika iznosi takve optužbe, “bio bomba”. Ovde je, s druge strane, intervju Marije Mali za KRIK dočekan kontroverzno, podseća poverenik – dok je priča “eksplodirala” na društvenim mrežama, čini se da većini medija to “nije bilo interesantno”.

Gde god u svetu bivša supruga optuži gradonačlenika da je falsifikator i organizovao akciju rušenja, to ima ogromnu specifičnu težinu, ističe Šabić i ukazuje da su se određeni navodi iz tog intervjua pojavili u javnosti još letos, a da nije bilo nikakve reakcije nadležnih organa što je, prema njegovoj oceni, uznemirujuće.

U nedostatku ili u nemogućnosti da dobiju informacije o rušenju objekata u Savamali, građani i novinari su se obraćali povereniku sa zahtevom da određeni podaci u vezi sa ovim slučajem postanu dostupni javnosti. Šabić je u januaru dono rešenje kojim je naložio Višem tužilaštvu u Beogradu da učini javnim informaciju koji tužilac postupa u tom slučaju.

“Apsurdno je da do informacije koji tužilac postupa u tom slučaju, dolazite posle intervencije poverinika, a još apsurdnije da o tome raspravljam sa zvaničnicima. To je državni funkcioner, zove se javni tužilac, i normalno je da se zna ko je to, a pogotovo kada mesecima nema nikakve vesti o tome kako država radi”, kaže Šabić.

Međutim, nakon objavljivanja te informacije, nastavilo se sa apsurdnostima, ističe on i podseća da je tužilaštvo tajnom proglasilo informaciju šta je preduzelo povodom toga što MUP ne postupa po njihovim nalozima u slučaju Savamale. “Ako tužilaštvo vodi istragu, kako je moguće da policija koja je dužna to da čini, ne postupa po nalozima tužilaštva. Tužilaštvo može da pokrene disciplinski postupak ako ne postupaju po njihovom nalozima”, ističe on.

Gost Novog dana kaže da je fraza “neka institucije rade svoj posao” u slučaju Savamale pretvorena u karikaturu, jer deset meseci nije urađeno ništa po tom pitaju. Posao institucija je da oktrivaju, a ne da prikrivaju, kaže Šabić i ukazuje na to da je ubrzo posle rušenja u Hercegovačkoj ulici, doneta odluka na gradskom nivou da se sa tog mesta ukloni šut, što se, prema njegovim rečima, može posmatrati kao uklanjanje dokaza.

Šabić je naveo i “krajnje neobičnu” situaciju da je u jednom slučaju Prekršajni sud u Beogradu odbio da vodi postupak protiv Siniše Malog jer se sud nalazi u zgradi koja je vlasništvo grada Beograda, a on je gradonačelnik. Ako se tako gleda, onda Aleksandru Vučiću ili Tomislavu Nikoliću niko ne bi mogao da sudi jer su sve zgrade sudova u državnom vlasništvu, a oni su na vlasti u državi, ističe poverenik.

Sve to, kako kaže, pokazuje da je funkcionisanje institucija u Srbiji samo fasadno i kozmetičko. Podseća i na primer nezavisnih tela za borbu protiv korupcije – Saveta za borbu protiv korupcije i Agencije za borbu protiv korupcije – koji su trenutno u invalidnom stanju. “Mi idemo u izbore. U situaciji kada bi Agencija trebalo da igra važnu ulogu u kontroli izbora, može li to da radi”, pita se on.

Šabić podseća i da je posao nezavisnih insitucija da upozoravaju vlast, na da je hvale. Poverenik je, kako kaže, deo vlasti, nije oozicija. “Nažalost, naša je tužna istina da političke stranke u opoziciji imaju potpuno drugačije viđenje nezavisnih institucija do trenutka dok ne dođu na vlast, pa onda dođe do kopernikanskog obrta”, kaže on.

Šabić je, komentarišući predlog zaštitnika građana u ostavci Saše Jankovića da bi mogao da ga nasledi na toj funkciji, rekao da je od personalnih rešenja važnije jasno utvrditi kriterijume po kojima se biraju ljudi na čelu nezavisnih institucija. Konstatuje da je, nažalost, proces izbora pod potpunom kontrolom vlasti, budući da Skupština ne samo da vrši izbor, nego utvrđuje i listu kandidata.

Kada je reč o kandidaturi Saše Jankovića za predsednika Srbije, Šabić kaže da iako je u jako dobrim ličnim odnosima sa dosadašnjim ombudsmanom, niju u redu da kao poverenik zastupa i podržava bilo čiju kandidaturu, pa ni njegovu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend