28. sep 2018.

Šabić o Nacrtu zakona o pristupu informacijama od javnog značaja: Ni BIA nije potpuno izuzeta iz zakona, a državna preduzeća jesu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ponovo je danas kritikovao Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ocenjujući da je najproblematičnije to što svim organima vlasti omogućava podnošenje tužbe protiv rešenja poverenika i što izuzima javna preduzeća iz zakona.

Foto: Medija centar Beograd

„Te dve stvari su se pojavile iznenada, na prečac. O njima nije razgovarano“, rekao je Šabić novinarima u Beogradu nakon skupa „U susret izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja“ u okviru Nedelje prava javnosti da zna.

Šabić je naveo da veruje da će se odustati od davanja mogućnosti državnim organima da podnose tužbu protiv rešenje poverenika, jer bi to „bukvalno značilo anuliranje prava javnosti“. Kako je dodao, kada bi se državna preduzeća potpuno izuzela iz zakona onda bi bilo nemoguće da se ne razmišlja o nekom uticaju koji je nelegitiman.

„Ni BIA nije potpuno izuzeta iz zakona, a državna preduzeća će biti izuzeta. Predmet interesovanja javnosti preduzeća nikada nisu bila sa onog stanovišta koje se sada koristiti kao argument – da će neko njima tražiti informacije koje će ugroziti njihovo poslovanje na tržištu. Predmet građana, novinara nikada nisu bile takve informacije. Predmet zahteva su uvek bile informacije koje su se ticale zone koja govori o mogućoj korupciji ili o mogućem finansiraju političkih stranaka i slično“, rekao je Šabić.

On je naveo da postoje situacije u kojima takva preduzeća masovno kriju rashode za marketing i neka državna preduzeća teško mogu objasniti zašto se reklamiraju, a što neminovno, kako je dodao, asocira na korupciju.

Prema njegovim rečima, ako bi ta preduzeća bila izuzeta iz zakona to bi bilo u direktnoj suprotnosti sa trendovima Evrope, jer nema odgovornosti prema javnosti. Šabić je naveo da je odavno postojala potreba za izmenom postojećeg Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zbog pojave novih momenata.

„Ranije u pravnom poretku nije bilo, a sad ima, fizičkih lica s javnim ovlašćenjima, poput notara i izvršitelja. Naravno da se postavlja pitanje pristupa javnosti informacijama o njihovom radu“, naveo je poverenik.

On je istakao i da se pojavio i niz drugih pitanja na koje je ukazivao, a zbog kojih su izmene postojećeg Zakona neophodne.

„Bilo je puno novih opravdanih razloga za izmenu. Bilo je nekoliko akutnih problema u vezi s problemima u izvršenju odluka poverenika, koje su po zakonu obavezujuće, ali koje poverenik ne može uvek sam da izvrši, a Vlada to ne čini“, rekao je poverenik.

On je dodao i da je bilo i dosta kršenja zakona za koje prekršitelji nisu odgovarali zbog čega se stvarao privid da je politička elita nedodirljiva, a da pravo javnosti da zna zavisi od njihove slobodne volje.

„Pomoć medija imala je za posledicu da je veliki broj odluka poverenika realizovan, odnosno procenat izvršenja je visok, ali ipak ostaje jedna procenat odluka koje nisu izvršene. Iza tog malog procenta kriju se krupne i značajne stvari. Poput Ugovora sa HP inženjeringom angažovanog da upravlja Železarom Smederevo, a koji je bio i ostao tajna iz nerazumljivih razloga, a građane Srbije će koštati 200 miliona evra“, naveo je Šabić.

Ove i slične zamerke već su bile iznete, ali, kako je premijerka Ana Brnabić ranije rekla odgovarajući na pitanje novinara Insajdera, povlačenja tog dokumenta neće biti. Brnabić je navela da su u izradi bile poštovane demokratske procedure, koje podrazumevaju i javnu raspravu, koja je u slučaju ovog Nacrta održana.

Izvor: Beta, Insajder

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend