15. dec 2017.

Saopštenje Grupe za slobodu medija: Premijerka još nije odgovorila na naše zahteve

Grupa za slobodu medija najoštrije protestuje što premijerka Ana Brnabić ni posle više od mesec dana nije odgovorila na 13 zahteva za poboljšanje medijske situacije u Srbiji, iako se javno obavezala da će to učiniti u roku od  dve nedelje posle sastanka sa predstavnicima Grupe 14.novembra ove godine kada su joj ti zahtevi predati.

Činjenicu da premijerka Brnabić nije održala reč, Grupa za slobodu medija tumači kao njeno odbijanje da prizna postojanje velikih problema u medijskoj sferi, pa time i kao odsustvo političke volje da se oni rešavaju istinskim dijalogom sa novinarskom strukom.

Ignorisanje Grupe, čiji su predstavnici, za razliku od premijerke i pojedinih ministara, u proteklih mesec dana pokazali maksimalnu uzdržanost i poštovali dogovor da se započeti dijalog javno ne komentariše dok Vlada ne odgovori na postavljene zahteve, upućuje na zaključak da je i sam poziv na sastanak bio neiskren.

Grupa za slobodu medija neće učestvovati u stvaranju privida da je počelo rešavanje problema novinarske profesije i medijske industrije, niti davati legitimitet nastojanjima Vlade da u domaćoj i međunarodnoj javnosti stvori sliku o dijalogu sa medijskom zajednicom.

Novinarska i medijska udruženja, okupljena u Grupi za slobodu medija, neće priznati ni jednu verziju Medijske strategije u čijoj izradi suštinski i bez ograničenja nisu učestvovali i njeni predstavnici i zadržavaju pravo da u javnosti vode aktivnu kampanju protiv nametanja ovog dokumenta.

Grupa za slobodu medija smatra da odbijanje krivičnih prijava za napad na novinare prilikom inauguracije predsednika Srbije obesmišljava dalji rad predstavnika novinarskih i medijskih udruženja u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara i ponovo protestuje što, uprkos blagovremenom zahtevu, nisu bili pozvani na sastanak sa republičkom tužiteljkom Zagorkom Dolovac.

Manipulativnim i površnim svođenjem problema na polarizaciju medijske sfere i neutemeljenim ocenama da u Srbiji nema objektivnih novinara, ne može se prikriti činjenica da vlasti ne vide medije kao deo demokratskog procesa, već kao sredstvo za ostvarivanje sopstvenih interesa i borbu protiv neistomišljenika.

Grupa za slobodu medija smatra da bez slobodnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva i uredjenog medijskog tržišta, koji su lišeni politickih i finansijskih uticaja i pristisaka, nije moguće ostvarivanje javnog interesa, jačanje demokratskog poretka, niti uspostavljanje održive stabilnosti u društvu.

Sve dok nadležni državni organi i institucije budu suzbijali i ograničavali slobodu medija i slobodu izražavanja i zanemarivali političke, finansijske i normativne probleme medijske scene, na koje se upozorava i u izveštajima Evropske unije, Grupa će organizovati protestne akcije i tražiti podrsku javnosti za ostvarivanje svojih zahteva.