05. jan 2018.

Zašto je Brnabić nakon susreta s novinarima promenila stav?

Odnos vlasti prema medijima bila je jedna od glavnih medijskih tema u prošloj godini. Poslednji povod za debatu bio je komentar predsednice Vlade Ane Brnabić o objektivnim i drugim novinarima i izjava da je sastanak sa Grupom za slobodu medija presedan.

Šta je epilog tog sastanka i da li je odgovorima predsednice vlade od pre dve nedelje Grupa zadovoljna?

Novinari u Srbiji se ne plaše, tvrdi predsednica Vlade. A da li za to imaju razloga kada im se nosioci vlasti grubo obraćaju ili kada etiketiraju kuće za koje rade? Na taj prvi zahtev Grupe za slobodu medija da državni funkcioneri prestanu sa prozivkama i pokušajima diskreditacije novinara i medija, posle pet nedelja premijerka je odgovorila.

„Vlada Srbije ne pravi razliku između novinara, niti ih diskredituje u vršenju njihovog posla, već ih sve jednako tretira, što će nastaviti i ubuduće“, navodi se u odgovoru.

Da li će na zahtev Grupe, Ministarstvo kulture obustaviti rad na Strategiji javnog informisanja, čiju su radnu grupu napustila novinarska udruženja?

„Od našeg zajedničkog sastanka, već su održana tri sastanka između vaše grupe i ministra kulture i informisanja. Koliko razumem, svi razgovori vođeni su u konstruktivnoj atmosferi, napravljeni su određeni pomaci i mi želimo da se započeti dijalog nastavi.“

I šta će biti sa Tanjugom koji je uredbom Vlade formalno ugašen još 3. novembra 2015?

„Srbija će rešiti pitanje nacionalne novinske agencije, odnosno regulisati status Tanjuga, kako bi svi učesnici na tržištu imali jednake uslove rada i ravnopravan tretman.“

Komentarišući odgovore predsednice vlade Grupa za slobodu medija poručuje da Brnabić ne razume šta je sloboda medija i odbija da vidi suštinu problema, iako je na sastanku bila puna razumevanja.

„Ono što mene plaši jeste šta se desilo posle tog sastanka kada je ona očigledno promenila stav i mišljenje ili shvatila da medijskim slobodama ne sme da se bavi u zemlji“, kaže maja Stojanović iz Građanskih inicijativa.

„Mi smo došli u situaciju da je potpuno polarizacija napravljena između podobnih i nepodobnih i diskriminacija prema novinarima koji su postali lutajuća meta“, rekla je novinarka Gordana Suša.

Novinarka BIRN-a Jelena Ćosić ne vidi rezultate dijaloga kada se, kako kaže, mediji prozivaju u cilju urušavanja njihovog ugleda.

„Ja mislim da je to samo mazanje očiju javnosti ili neke javnosti u inostranstvu, da pokaže da postoji neka vrsta volje, što je dobro. Ali ukoliko se iz toga ništa ne izrodi, čemu sve to“, rekla je Ćosić.

Zahtevima Grupe za slobodu medija nije se priključilo Udruženje novinara Srbije, što je bio razlog da Brnabić o sastanku kaže da je bio presedan. Time je, kažu u Grupi, premijerka samu sebe demantovala da podele među novinarima nema.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend