30. okt 2020.

Savet REM-a već tri meseca čeka popunu sastava, sad je novi Odbor za kulturu i informisanje na potezu

Prethodni sastav Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije ostavio je kolegama u novom sazivu parlamenta u amanet pokretanje procedure za izbor novog člana Saveta REM – za šta je rok bio još u januaru! Kada bi se ta tačka konačno mogla naći na dnevnom redu skupštinskog odbora, Cenzolovka, međutim, nije uspela da dobije odgovor.

Savet REM-a (foto: Ivana Predić / Cenzolovka)

Nakon osam meseci pauze u radu, Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije održao je 26. oktobra prvu sednicu u novom sastavu. Na čelu tog tela, zaduženog i za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), biće Sandra Božić (SNS), dok je za njenu zamenicu izabrana Snežana Paunović (SPS).

Ono što iz nepoznatih razloga nisu uradile njihove kolege još u januaru ove godine, sad je na novoformiranom odboru – da objavi javni poziv za predlaganje novih kandidata za jedno mesto u Savetu REM-a, s obzirom na to da je Oliveri Zekić u julu istekao mandat, o čemu je Cenzolovka već pisala. Od tada Savet radi u nepotpunom sastavu, sa osam umesto sa devet članova i članica.

To, međutim, prema rečima Slobodana Cvejića, jednog od članova tog tela, ne utiče na rad Saveta, jer je za kvorum potrebno pet glasova.

„Neke odluke donose se većinom glasova prisutnih, a neke većinom ukupnog broja članova“, kaže Cvejić za Cenzolovku.

Muk u Odboru za kulturu i informisanje

Nadležna služba Skupštine Srbije imala je obavezu da, prema Zakonu o elektronskim medijima, šest meseci pre prestanka mandata članu Saveta – dakle, u januaru ove godine – pokrene proceduru za izbor novog člana/članicu Saveta, ali to na kraju nije učinjeno. Oliveri Zekić mandat u Savetu REM-a istekao je 24. jula.

Savet REM-a već tri meseca radi u krnjem sastavu pošto prethodni sastav Odbora za kulturu i informisanje nije u januaru pokrenuo proceduru za izbor novog člana regulatornog tela. Kad će to učiniti novi sastav skupštinskog odbora – još se ne zna.

Prema podacima dostupnim na sajtu Skupštine Srbije, Odbor se u starom sastavu poslednji put sastao 21. februara ove godine. Usledili su izbori, potom i pauza od četiri meseca do formiranja novog Odbora za kulturu i informisanje. To radno telo Skupštine broji 17 članova i članica, među kojima su Lav Pajkić Grigorije, Jelica Sretenović, Milena Popović i Marko Atlagić.

Kada će biti održana naredna sednica Odbora i kada bi na dnevnom redu mogla da se nađe odluka o raspisivanju javnog poziva za predlaganje novih kandidata za jedno mesto u Savetu REM-a nismo uspeli da saznamo jer nam ni predsednica Odbora Sandra Božić, s kojom smo kontaktirali telefonom, a ni ostali članovi kojima smo pitanje uputili mejlom preko službe Odbora za kulturu i informisanje, nisu odgovorili.

Nova predsednica Sandra Božić tako nastavlja praksu neodgovaranja na pitanja novinara i novinarki. Naime, Mirko Krlić, bivši predsednik Odbora, ranije je, umesto da odgovori na naše pitanje zašto u zakonskom roku, pa ni nakon toga, nije pokrenuta zakonska procedura u susret isteku mandata članu Saveta REM-a – prekinuo telefonsku vezu.

Krnji sastav je okej

Savet Regulatornog tela za elektronske medije je od 2016. godine više bio u nepotpunom sastavu nego sa svih devet članova. U punom kapacitetu radili su u prvoj polovini 2017. godine, da bi potom sve do decembra 2019. godine Savet radio sa šest članova i članica. Nakon dijaloga vlasti i dela opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, krajem prošle godine Odbor za kulturu i informisanje konačno je uputio poziv za predlaganje kandidata za tri člana Saveta REM-a. Skupština Srbije je 27. decembra izabrala tri nova člana – Juditu Popović, Zorana Simjanovića i Aleksandra Vitkovića. Krajem januara su Đorđe Vozarević i Goran Peković iznenada podneli ostavke, pa su izabrani novi članovi – Višnja Aranđelović i Slobodan Cvejić.

Inače, osim što godinama radi u nepotpunom sastavu, Savet REM-a godinama nema ni predsednika, a funkciju zamenika obavlja Goran Petrović. Prema proceduri, Savet bira predsednika iz svojih redova, dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja članova, za šta je, dakle, prvi uslov da Savet bude u kompletnom sastavu.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend