27. dec 2016.

Sejdinović: Slučaj Subotice još jedan dokaz da su medijske reforme doživele potpuni kolaps

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da je slučaj grada Subotice samo još jedan dokaz da su medijske reforme doživele potpuni kolaps, ali ne samo zbog manjkavosti medijskih zakona već, pre svega, zbog „osione vlasti koja je uzurpirala sve institucije i novac građana doživljava kao svoju prćiju“.

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

Sejdinović je za portal Magločistač rekao da činjenice da je niški Upravni sud odlučivao o konkursu u Subotici, da je doneo presudu kojom je poništeno rešenje o dodeli sredstava, da je potom gradonačelnik Subotice doneo novo rešenje identično poništenom, kao i da se sve to odnosi na novac koji je odavno već potrošen, “ne samo da svedoče o potpunoj konfuziji i pravnoj nesigurnosti nego deluju kao tragikomedija jedne simulacije od države i pravnog sistema”.

On je kazao da je neophodno pokrenuti proceduru za izmene zakona, i pre toga pokrenuti ozbiljnu raspravu, i da je jasno da ni najbolji zakon na svetu ovde neće funkcionisati ukoliko vlast na svim nivoima, otvoreno i bez zazora, neprestano ugrožava vladavinu zakona i pravnu sigurnost.

“Treba reći da je za kolaps javnog sufinansiranja kriva vlast ali i brojna fantomska ili nefantomska novinarska i medijska udruženja koja su samo alatka u rukama vlasti kojom se sredstva dodeljuju podobnim medijima, odnosno koja u komisije predlaže ljude bez znanja i integriteta”, rekao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, “upravni spor je generalno nedostatan, ali je potpuno neefikasan mehanizam za zaštitu zakonitosti ukoliko stručna komisija koja donosi predlog odluke nije stručna već korumpirana skupina”, kao i da je to “logično, jer ne mogu upravni sudovi da vrednuju kvalitet određenih projekata”.

On je kazao da reforme sufinansiranja javnog interesa u javnom informisanju moraju ići u pravcu iznalaženja mehanizama za nesmetan izbor i rad stručnih osoba u konkursnim komisijama, kao i efikasnog sankcionisanja onih organa upravljanja koji krše i ismejavaju medijske zakone i dodao da će “to imati smisla tek onda kada vlast bude naterana da uopšte drži do zakona”.

“Ne mislim da treba odustati od konkursnog sufinansiranja, jer su alternative veoma loše. Ili da država potpuno odustane od dodeljivanja sredstava, što će dovesti do gašenja ogromnog broja medija, ili da dodeljuje sredstva kao pre novih medijskih zakona, u mraku, bez ikakvog prisustva stručne javnosti”, rekao je Sejdinović.

On je dodao i da su medijski zakoni napravili jedan korak napred u transparentnosti i da je “sada potpuno vidljivo kako vlast beskrupulozno troši novac građana, kao što je jasno i ko su podobni mediji, odnosno oni koji su korumpirani i instrumentalizovani. Ovo drugo se odnosi i na neka medijska i novinarska udruženja”.

U istraživanju portala Magločistač, koje je objavljeno krajem aprila 2015. godine, navedeno je da su novi medijski zakoni usvojeni 2014. godine trebalo je da reše pitanja finansiranja lokalnih medija u Srbiji i odvoje ih od uticaja politike, ali da primer Subotice pokazuje suprotno i da su novac ponovo dobili projekti bliski pojedinim političkim strankama ili projekti bez adekvatnog obrazloženja što je potvrdio i tadašnji gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend