25. jun 2024.

Siromašenje medija se nastavlja – I Kula za medijske projekte izdvojila 10 puta manje novca nego prethodne godine

Po medije pogubnom trendu opština i gradova u Srbiji da za medijske konkurse izdvajaju i do 10 puta manje novca nego prethodnih godina, pridružila se i Opština Kula koja je umesto 10 miliona dinara, koliko je medijima namenila 2023. godine, ove godine opredelila svega jedan.

Opština Kula 20. juna objavila je dva konkursa za projektno sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, od kojih je jedan namenjen medijima na jezicima nacionalnih manjina.

Prošle godine ova Opština za konkurs je opredelila 9.500.000 dinara, a sada svega deset odsto od toga, odnosno 950.000 dinara. Za manjinske medije je, takođe, srazmerno smanjen iznos, pa je ovim medijima na raspolaganju svega 110.000 umesto prošlogodišnjih 1.100.000 dinara.

Dodatno, Opština Kula konkurs je raspisala sa skoro četiri meseca zakašnjenja, jer je, po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima (ZJIM), rok za raspisivanje konkursa 1. mart tekuće godine.

ZJIM predviđa i kaznene odredbe za prekršaj za odgovorno lice u organu javne vlasti ako ne raspiše javni konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

Kula samo nastavila niz

Podsetimo, kako je UNS ranije pisao, osim neraspisivanja konkursa u roku, u prvoj godini sprovođenja projektnog sufinansiranja po novom ZJIM novinari i mediji svedoci su i prakse u brojnim lokalnim samoupravama da za konkurse izdvajaju značajno manje novca nego prethodnih godina.

Deset puta manje novca nego prošle godine, po podacima UNS-a, osim Kule izdvojili su i Grad Vršac, Pančevo, opštine Bajina Bašta i Požega, Bečej, Šid, kao i Bačka Topola koja je ovogodišnji iznos za medije smanjila čak 14 puta. Grad Smederevo izdvojio je ove godine svega 3 miliona dinara, dok je 2022. godine u ovom gradu za medije bilo opredeljeno 28 miliona dinara. Prošle godine Smederevo nije raspisalo konkurs.

Kako se može zaključiti po njihovim budžetima, finansijsku podršku medijima sve ove lokalne samouprave nameravaju da pruže kroz „usluge po ugovoru“, izbegavajući tako da pri dodeli novca uvažavaju odluke Saveta za štampu i REM-a, što prilikom odlučivanja o raspodeli sredstava na konkursima predviđa ZJIM.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend