24. jun 2024.

UNS: RTV da preispita odluku o prekidu ugovora novinarki Zorani Nikoletić

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog otkaza saradnje mladoj novinarki Radio-televizije Vojvodine (RTV) Zorani Nikoletić zbog greške u snimku vremenske prognoze emitovanog u Dnevniku pokrajinskog Javnog servisa i traži od poslovodstva RTV-a da preispita ovu odluku.

U Dnevniku RTV-a 17. juna emitovan je snimljen materijal za vremesku prognozu iz kojeg prethodno nije isečen deo u kojem je novinarka napravila grešku.

Kako je UNS saznao, prilikom rada na montaži snimka, server se pokvario, a kompjuter ugasio. Pre emitovanja u Dnevniku, novinarka, montažer, realizator programa, pa ni urednik nisu pogledali i proverili snimak.

Nakon što je sporni izveštaj pušten u etar, novinarka je dobila otkaz, odnosno prekid Ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

Kako je rekla za sajt UNS-a, žao joj je zbog svega što se desilo.

„Uvek pogledam snimak pre emitovanja, prvi put nisam. Bio je to splet nesrećnih okolnosti. Žao mi je što mi nije pružena druga prilika, jer za dve godine rada na RTV-u nikada nisam dobila nijednu primedbu na svoj rad“, rekla je Nikoletić.

Kako je UNS saznao iz izvora koji je želeo da ostane anoniman, Nikoletić je u prethodnom periodu uređivala i Dečiji TV Dnevnik, ali zvog vrste ugovora koji je imala (najpre autorski, a zatim o privremenim i povremenim poslovima), nije potpisivana kao urednik već kao novinarka koja je pripremila emisiju.

UNS smatra da je najteža kazna – prekid ugovora, prestroga, naročito ako se uzme u obzir da je u ovom slučaju zakazao čitav lanac, a da se iste kazne ne odnose na ostale učesnike u njemu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend