28. apr 2022.

Skoro polovina budžeta za sufinansiranje medijskih projekata u Požegi dodeljena televiziji Radoice Milosavljevića

Na konkursu za sufinanisranje medijskih projekata iz budžeta Požege najveći iznos je, i ove godine, dobila TV Požega čiji vlasnik je Radoica Milosavljević.

Za 8,5 miliona dinara mediji su konkurisali sa 29 projekata od kojih je 12 podržano odlukom komisije, koju je imenovao predsednik opštine Đorđe Nikitović (SNS).

Skoro polovinu tog izosa, odnosno četiri miliona dinara, dodeljeno je TV Požega, čiji vlasnik je Radoica Milosavljević, kontroverzni biznismen iz Kruševca koji je, tokom privatizacije, kupio sijaset lokalnih medija u Srbiji i koji je jedan od onih koji su Srpskoj naprednoj stranci kupili prostorije na Novom Beogradu.

Radio Požega, koja je od kraja prošle godine u vlasništvu Saše Petrovića iz tog grada, dobila je 1,2 miliona dinara.

„Skandalozna je odluka da se toliki novac građana Požege dodeli dvema propagandnim medijskim kućama, koje predstavljaju alat lokalne vlasti“, kaže za Danas Bogdan V. Radovanović iz Udruženja građana Inicijativa za Požegu.

Uz napomenu da se ti mediji nisu bavili tema od lokalnog značaja, poput zabrinutosti građana Požege na čijoj teritoriji su planirana istraživanja i moguća postrojenja za eksploataciju rude bora i litijuma, Radovanović je naveo da je to udruženje, tokom 2020. godine, analiziralo 247 centranih informativnih emisija TV Požega i da su „rezultati poražavajući“.

„Predstavnici vlasti su bili protagonisti u 206 priloga, gotovo 13 sati, a svega šest priloga je bilo posvećeno drugima – pet Milanu Stamatoviću i jedan Vojislavu Šešelju, političkim ličnostima čija je opoziciona orijentisanost upitna“, kazao je za Danas Radovanović.

S druge strane, ta televizija je, dodaje, „sa lica mesta izveštavala o „uspesima“ lokalne vlasti, prijemu dece predškolskog uzrasta kod predsednika opštine, ali bila je nema na događaje iz Požege koje uzbunjuju celu Srbiju – modularne kontejnere za smeštaj dece u vrtiću, blokade magistralnog puta Požega-Kosjerić, tokom ekološkog protesta, neopravdane prekršajne prijave protiv učesnika blokada, među kojima je bio i Požežanin koji je rekorder u Srbiji sa šest takvih prijava“.

Ta televizija je, kaže naš sagvornik, „ćutala i o narodnoj inicijativi o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma, koju su Požežani masovno potpisivali“.

On ističe da je Inicijatva za Požegu upućivala dopise tim medijima sa predlogim da se organizuje makar jedna emisija, tokom koje bi se neostrašćeno diskutovalo o ekonomskoj, političkoj i, uopšte , društvenoj situaciji u Požegi.

„Odgovore nismo dobili. Umesto toga, na TV Požega je, u predizbornoj kampanji, u 14 emisija „Izbori 2022“ predstavljena samo SNS“, ocenjuje Radovanović i dodaje da se „ni Radio Požega nije udostojio da isprati bilo koju aktivnost opozicije, ali se direktor rado pojavljivao sa mikrofonom na konvencijama SNS-a i SPS-a“.

„Takvim radom, poručuje Radovanović, „Radio i TV Požega krše Zakon o javnom informisanju, koji propisuje da izveštavanje mora biti istinito, potpuno i blagovremeno“.

Međutim, Rajko Milovanović, direktor TV Požega, naveo je za Danas da „odluka komisije da maksimalni iznos sredstava dodeli lokalnoj televiziji nije novina, kako u većini gradova i opština, tako i u Požegi“

„Logično je da lokalna televizija najviše medijskih sadržaja emituje kako bi se zadovoljio javni interes u oblasti javnog informisanja. To i čini TV Požega, emitujući priloge iz različitih oblasti društvenog života. To što pojedina udruženja ili pojedinci nisu zadovoljni programskom koncepcijom, to je njihovo pravo. To pravo bi u našoj medijskoj kući uvažili kada su u pitanju protesti da se radilo o ekološkim, a ne čisto političkim protestima“, naveo je za Danas direktor TV Požega.

Saša Petrović, od kraja prošle godine novi vlasnik Radio Požege, tvrdi da taj medij „nije dobio novac zato što je blizak lokalnoj vlasti“, te da je poslednjih pet godina dobijao manje novca. „Komisija je“, napominje, „navela u svom obrazloženju da je projekat tog radija primer kako treba da se napiše projekat za sufiananiranje medijskih sadržaja“.

„Ne smatram da radimo ni protiv vlasti, ni za vlast. Da smo bliski vlasti, verovatno bismo dobili dva miliona dnara, koliko smo tražili za naš projekat“, kaže za Danas Petrović i dodaje da taj radio nikada nije dobio više od 40 do 50 odsto zahtevanog projektnog iznosa.

Koji mediji su podržani

Osim požeške televizije i radija, podržano je još deset medija – užička TV5 je dobila 800.000, čačanski Glas zapadne Srbije 700.000 i TV Telemark 450.000, Radio 106 iz Kosjerića 350.000, užička agencija Zoomue 300.00 dinara, koliko i čačanska TV Lav plus. Požegaonline je podržana sa 150.000, užički sajt Zapadne info 100.000, koliko je dobila i ivanjička Info liga, dok je Media portal iz Čačka dobio 50.000 dinara.

Članovi komisije

Komisiju su činili Slobodan Nedeljković, predstavnik PROUNS (Profesionalno udruženje novinara Srbije), Milijan Nikolić, predstavljen kao nezavisni stručnjak za medije, i Danijel Kulačin, predstavnik Društva novinara Vojvodine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend