10. nov 2020.

Spojeni sudovi Saveta REM i Upravnog odbora RTS

Dok većina javnosti debatuje da li su američke stanice ispravno postupile kada su prekinule Trampovo izlaganje neutemeljenih optužbi o krađi predsedničkih izbora u SAD, mi ne možemo da uradimo ni elementarne stvari predviđene Zakonom o javnim medijskim servisima.

Sinoć je objavljena vest da ponovo nije izabran generalni direktor, tako da Dragan Bujošević do daljeg ostaje vršilac dužnosti generalnog direktora RTS-a.

Krajem maja je raspisan prvi konkurs za mesto generalnog direktora republičkog javnog medijskog servisa na koji se javilo malo kandidata.

Bujošević se prijavio ali je njegova prijava odbačena jer nije bila formalno potpisana.

Drugi put je bilo mnogo više prijavljenih. Umesto neverovatnog previda sa potpisom, ovoga puta se isprečila volja članova Upravnog odbora RTS-a koji u nekoliko krugova glasanja nisu sakupili neophodnih šest glasova za njegov izbor.

Matrica ponašanja unutar Saveta REM-a i Upravnog odbora RTS deluje veoma slično. Ako nema političke volje, formalna procedura i nedostatak većine unutar ovih tela se koristi za stopiranje ili dalje odlaganje započetog procesa.

Ono što nije dobro je što na taj način i RTS postaje još jedna važna institucija na čijem čelu je vršilac dužnosti.

Simbolika ovog gesta je utoliko značajnija zato što se radi o najuticajnoj medijskoj kući – javnom medijskom servisu koji se većinski finansira putem obavezne takse

Nedavni primer glasanja u REM-u, kojim je stopirana dalja procedura u vezi sa izradom nacrta Pravilnika o rijaliti programima, trebalo je da bude nedopustivi izuzetak a ne pravilo.

Naročito ako se ima u vidu da Savet REM-a bira članove Upravnog odbora RTS-a koji juče nisu izglasali Bujoševića iz njima znanih razloga.

Ako želimo da ih zamenimo zbog toga što će 2021. godinu RTS dočekati u VD stanju, to ne možemo da učinimo bez pomoći Saveta REM-a koji će opet moći da opstruira ovaj proces tako što neće postojati većina za izglasavanje konkretne odluke.

To je začarani krug i plašim se da za njega nema rešenja ako nema političke volje sa samog vrha države. Poštujem nezavisnost i Saveta REM-a i Upravnog odbora RTS, ali ne mogu da se otmem utisku da nema te Medijske strategije ili zakona koja može stati na put ovakvom ponašanju.

Nama je potrebna promena svesti umesto promene zakona. Dok se to ne shvati, vreme će nam oduzimati formalne i birokratske procedure u vezi sa Akcionim planom, dok će ono što je moguće uraditi po osnovu postojećih zakona biti opstruirano na način na koji se to događa u Upravnom odboru RTS-a i Savetu REM-a.  Na osnovu postojećih zakona moguće je okončati privatizaciju medija ili poboljšati proces projektnog sufinansiranja koji zavise jedino od političke volje.

Samo političke volje i ničega više.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend