25. nov 2018.

„Srbija jača kapacitete za rano otkrivanje lažnih vesti“

Srbija radi na jačanju kapaciteta za otkrivanje lažnih vesti u početnoj fazi, kaže savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević.

Vasiljevićeva je boravila u Veneciji na dvodnevnoj plenarnoj sednici Venecijanskog kluba („Club of Venice“), na poziv italijanskog odeljenja za evropske poslove, predsedništava saveta ministara.

Sednica je organizovana kao proizvod saradnje italijanske kancelarije Odeljenja za informisanje Evropskog parlamenta, predstavnika Evropske komisije u Italiji i Saveta Evrope. Tema panela je bila „borba protiv lažnih vesti“ #stopfake.

Na plenarnoj sednici održanoj u Palati Franceti govorili su predstavnici međunarodnih organizacija za migracije, nevladinih organizacija, medijskih udruženja, kao i predstavnici iz oblasti komunikacija institucija zemalja članica EU.

Suzana Vasiljević je za B92.net rekla da je ovo bila prilika za razmenu dobrih praksi i upoznavanje institucija EU, NVO i medija iz EU, sa medijskom situacijom u Srbiji i svakodnevnim problemima sa kojima se Srbija suočava.

Ona je istakla da je problem lažnih vesti ozbiljan problem sa kojim se danas susreću sve zemlje u svetu i da lažne vesti imaju za cilj da destabilizuju i ugroze društvo i podriju evropske vrednosti.

Vasiljevićeva je naglasila da se danas moć jedne zemlje meri njenom jačinom u digitalnom svetu i u oblasti informisanja.

„U regionu Zapadnog Balkana, koji još uvek leči rane od ratova devedesetih, ‘hybrid news’ su posebno opasne, jer se objavljuju iz političkih razloga i lako mogu dovesti do zaoštravanja situacije u ionako još uvek osetljivom regionu“, istakla je Vasiljevićeva. Ona je naglasila da Srbija još nema proaktivan strateški plan komunikacije i mogućnost monitoringa lažnih vesti, ali radi na jačanju kapaciteta za otkrivanje lažnih vesti u početnoj fazi.

Ona je pozvala organizacije EU koje imaju više prakse i sredstava da pomognu Srbiji u kreiranju strategije za borbu protiv lažnih vesti.

Vasiljevićeva je istakla da je medijsko okruženje u Srbiji podložno raznim uticajima i da se često ponaša veoma neodgovorno, naglasivši ključni značaj predstavnika EK, OEBS-a i drugih međunarodnih institucija u izradi nove medijske strategije koja će dati smernice i u ovom polju.

Tokom panela bilo je reči o potrebi obuke i treninga novinara, jačanju kvaliteta medijskih sadržaja i bezbednost interneta, kao i bližoj saradnji evropskih institucija u borbi protiv lažnih vesti. Naglašeno je da od januara 2018. godine stručnjaci iz 39 zemalja članica savetuju EU u inicijativi za borbu protiv širenja digitalnih lažnih vesti i dezinformacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend