20. okt 2018.

Studio B i Kopernikus jedini u trci za nacionalnu frekvenciju?

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) će na narednoj sednici odlučivati da li će dozvolu za dodelu nacionalne frekvencije dobiti Studio B ili „Kopernikus Cable Network“, iako su se na konkurs prijavile četiri televizije, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Naime, na sajtu REM-a, u avgustu ove godine, objavljena je lista prijavljenih za dodelu nacionalne frekvenije, među kojima su bili Radiodifuzno preduzeće „Studio B”, RTV “BK Telekom” d.o.o. iz Beograda, “LTR” mediji i komunikacija d.o.o. iz Beograda i “Kopernikus Cable Network” d.o.o. iz Niša.

Međutim, „LTR“ i RTV „BK Telekom“ nisu više kandidati za dodelu nacionalne frekvencije.

Kako je UNS-u potvrdio glavni i odgovorni urednik BK TV Miodrag Popov četvorica zaposlenih ove televizije dobili su otkaz i dato im je da potpišu sporazumi raskid ugovora, o čemu je UNS pisao.

On je rekao da su otpušteni novinari bili uključeni u projekat ove televizije i da je odlukom da oni budu otpušteni, BK TV „praktično izbačen iz igre“ za dodelu nacionalne frekvencije.

U Pravilniku REM-a za izdavanje dozvola navodi se da je za ispunjenje minimalnih kadrovskih uslova za pružanje televizijskog emitovanja „potrebno 15 lica koja učestvuju u stvaranju programa…“,  što znači da BK TV ne ispunjava ovaj uslov.

Osim BK TV, predstavnici privrednog društa „LTR“ mediji i komunikacije d.o.o. iz Beograda nisu „pristupili sednici Saveta Regulatora radi obavljanja javnog razgovara“, rečeno je UNS-u u REM-u.

„Dana 14. 09. 2018. godine „LTR“ mediji i komunikacije d.o.o. Beograd dopisom je obavestio Savet Regulatora da odustaje od učestvovanja u daljim fazama postupka Javnog konkursa“, rekli su UNS-u u REM-u.

Inače, iza ovog privrednog društvo, kako su mediji pisali, stoji nemačka medijska kuća RTL, koja je i 2006. godine učestvovala na konkursu REM-a za dodelu nacionalne frekvencije.

REM: Zbog bolesti članova Saveta odluka još nije doneta

Na pitanje UNS-a zašto odluka o tome kome će nacionalna frekvenicija biti dodeljena još uvek nije doneta, iako u konkursu stoji da će odluka biti donesena „u roku od najkasnije 60 dana od dana objavljivanja liste svih podnosioca prijava“, u REM-u su rekli da Savet Regulatora „zbog bolesti članova nije imao kvorum za donošenje odluke“.

„Na dnevnom redu naredne redovne sednice Saveta Regulatora biće i tačka „Donošenje odluke o izdavanju dozvola na osnovu Javnog konkursa za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja i medijske usluge radija putem terestričkog digitalnog odnosno analognog prenosa“, navode u REM-u i dodaju da će odluka biti objavljena „u skladu sa zakonskom procedurom odmah po njenom donošenju“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend