17. mar 2023.

Takovske novine: Treća uzastopna godina terora

Na danas održanoj sednici Opštinskog veća, većnici su usvojili Predlog Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Gornji Milanovac u 2023. godini, na osnovu predloga Komisije za ocenjivanje projekata, po kome je „Takovskim novinama“ od 15 miliona dinara, dodeljeno celih 100.000 dinara.

Od 13 projekata čija je realizacija podržana, najveći deo kolača pripao je Preduzeću za emitovanje televizijskog programa TV GM plus cable za projekat koji će se realizovati na TV GM Plus – 7,5 miliona, a za dva projekta koji će se realizovati na portalu gmpress.rs opredeljeno je 2,5 miliona (milion Udruženju građana Glas porodice i 1,5 milion Preduzeću za emitovanje televizijskog programa TV GM plus cable). DOO Zogaks Gornji Milanovac dobio je 2 miliona za realizaciju projekta na radiju Stari Milanovac, a ukupno 1.650.000 dinara namenjeno je projektima koji će se realizovati u čačanskim medijima.

Sistemska diskriminacija

Podsećamo da je Komisija koja je prethodne godine ocenjivala projekte u Gornjem Milanovcu „Takovskim novinama“ takođe opredelila minimalnih 100.000 dinara.

Pretprošle godine, pak,  Komisija je „Takovskim“ (kada smo slavili 60. rođendan) dodelila celih 200.000 dinara.

Takva praksa lokalne samoupre, koja se nastavlja odlukom Opštinskog veća da minimalnim sredstvima finansira lokalni štampani medij, predstavlja sistemsku diskriminaciju i gušenje slobode medija na lokalnom nivou.

Metodologija od 2017. godine

Podsećamo i na čuveni slučaj koji se, istim povodom, dogodio i 2017. godine, kada je Miladin Vukosavljević, predsednik tadašnje Stručne komisije za ocenu medijskih projekata na konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa koji je raspisala opština Gornji Milanovac, razjasnio o čemu se zapravo radi.

On je, naime, gostujući na radiju „Dženarika“, 13. jula 2017. godine, nedvosmisleno izjavio da Komisija nije radila samostalno, nego uz prisustvo i pod uticajem opštinskog rukovodstva!

Komisiji, koja je trebalo da bude nezavisna i da oceni pristigle projekte isključivo na osnovu njihovog kvaliteta, projekte je „prezentovala stručna služba“, a opštinsko rukovodstvo dalo je tom prilikom sebi slobodu da sugeriše… Vukosavljević je objasnio da je pri „podeli opštinskog kolača“ presudno bilo to da li je opštinsko rukovodstvo zadovoljno dosadašnjom saradnjom sa medijima koji su učestvovali na konkursu.

– Mi nismo bili sami nijednog trenutka dok smo radili. Ja sam nov u toj komisiji, nisam mogao znati kakav je njihov odnos ranije bio sa njima… Oni su (kadrovi Opštinske uprave Gornji Milanovac) informacijama o tome sa koliko su pažnje i u kom obimu u prethodnoj godini tražioci sredstava izvršavali svoje ugovorene obaveze, direktno ili indirektno, uticali na naš rad… Takođe, govorili su nam da li su bili zadovoljni saradnjom sa nekim medijem ili ne, pa je i to svakako moralo uticati – rekao je Vukosavljević.  On je, čak, u jednom momentu rekao i to da je „njihov kantar prevagnuo“ i „ne može se lako suprotstaviti onima u čijim rukama je i nož i pogača“, misleći na predstavnike Opštinske uprave.

Te godine „Takovske novine“ su odbile opredeljena sredstva, a OU nikada nije uplatila deo dugovanja od 176.000 dinara iz prethodnog perioda po istom osnovu.

Klasičan teror

Da se zapravo radi o klasičnom teroru kom su izvrgnute „Takovske novine“  govori i činjenica da je opština koristila rupe u zakonu kako bi prebacila javno oglašavanje iz „Takovskih novina“ u novine iz drugog grada. Opština je, naime, postavila uslov da štampani list mora imati tiraž od 3.500 primeraka, što je bio nedostižan uslov za „Takovske“ koje imaju manji tiraž (tada oko 2.500 primeraka).  Jasno je, po našem mišljenju, da je opština koristila administrativne metode kako bi isključila lokalni list iz konkurencije za finansijska sredstva.

U to vreme opština se odriče i pretplata i svih vidova oglašavanja u „Takovskim novinama“.

Osim toga, činjenica da predsednik opštine vodi sudski spor protiv novina i glavnog urednika, baca sumnju na nepristrasnost i nezavisnost komisija koje formira.

Kršenje temeljnih principa medijske slobode i ravnopravnosti

Sve teži ekonomski uslovi u kojima posluju lokalni mediji – posebno štampani – već su sami po sebi veliki izazov za održavanje nezavisnosti i objektivnosti u izveštavanju.

U takvim okolnostima, neophodna je podrška lokalnih vlasti, barem u vidu transparentnih kriterijuma za dodelu sredstava za projektno finansiranje medija, koja bi se raspodeljivala na osnovu merljivih i objektivnih kriterijuma.

Međutim, odluka Opštinskog veća da podrži predlog Komisije i minimalno finansira „Takovske novine“ (koje, između ostalog,  imaju 9 stalno zaposlenih članova redakcije) predstavlja kršenje temeljnih principa medijske slobode i ravnomernog pristupa medijskim kućama. Ukupno gledajući, ova odluka Opštinskog veća predstavlja ne samo kršenje medijskih sloboda i nezavisnosti medija, već i ozbiljan udarac na demokratske procese i otvara put ka autoritarnoj vladavini lokalnih politčkih  moćnika.

Stoga, pozivamo javnost, ali i nadležne organe da se pažljivo pozabave i istraže ovaj slučaj (i slične slučajeve) i preduzmu odgovarajuće mere kako bi zaštitili slobodu medija i demokratiju u regionu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend