06. apr 2017.

Tanjug postaje akcionarsko društvo

Pravni status Tanjuga trebalo bi u najskorijem periodu da bude rešen tako što će ova bivša državna novinska agencija, koja je od 31. oktobra 2015. godine silom zakona prestala da postoji, biti pretvorena u akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću, saznaje Danas.

Foto: commons.wikimedia/ Orjen

Foto: commons.wikimedia/ Orjen

Kako saznajemo, Ministarstvo kulture i informisanja je napisalo dva nacrta zakona o Tanjugu koji predviđaju ovakvu transformaciju, a o njima bi u najskorijem periodu trebalo da raspravlja Vlada Srbije.

Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kaže za Danas da nije nikakva tajna da Vlada vraća Tanjug u život.

– Da se na tome uveliko radi dokaz je i nastup Nina Brajovića, državnog sekretara za informisanje, koji je 15. marta na sastanku Konvent grupe za poglavlje 10, govoreći o aktivnostima u oblasti medija koje su sprovedene od prethodnog sastanka, između ostalog spomenuo i donošenje dva nacrta zakona o Tanjugu. Po tim nacrtima Tanjug bi trebao da postane d. o. o. ili akcionarsko društvo – navodi Lekić.

Državni sekretar Nino Brajović potvrdio je ove navode Danasa. O sudbini Tanjuga juče se oglasio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, navodeći da će Vlada vrlo brzo rešiti status novinske agencije Tanjug.

– Status Tanjuga je relativno pravno neodređen. To ćemo vrlo brzo da rešimo, oni su ni na nebu ni na zemlji u pogledu njihovog pravnog statusa. Tanjug je vrlo važna ustanova ovog društva – rekao je Vukosavljević ne želeći da ulazi u konkretna rešenja o pravnom statusu Tanjuga.

Iako su nacrti zakona o Tanjugu i dalje nepoznanica, iz Vukosavljevićeve izjave se da naslutiti da se Vlada neće u potpunosti distancirati od rada te agencije.

– Srbija kao država, bez obzira ko je na vlasti, ima veliku potrebu da građanima i svetu da informacije iz svoje zemlje. Vrlo je važno da država ima mogućnost da proizvodi i obaveštava javnost šta se dešava – kazao je Vukosavljević.

Branka Đukić, direktorka Tanjuga, kaže za Danas da nju niko nije konsultovao o pomenutim izmenama zakona.

Dragan Janjić, glavni urednik agencije Beta, kaže za Danas da bi, ukoliko je cilj Vlade da informiše građane o svojim aktivnostima, trebalo da osnuje službu za informisanje koja bi svoje sadržaje bez naknade delila medijima.

– Koje god rešenje da odaberu za Tanjug mora se imati u vidu ravnoteža tržišta. Ne bi valjalo da Vlada protežira jednu agenciju koja bi se na tržištu takmičila sa dve agencije koje iza sebe nemaju Vladu – kaže Janjić.

Sličnog mišljenja je i Petar Jeremić, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, navodeći da je nužno da rešenje pravnog statusa Tanjuga uspostavi jasnu distancu između te novinske agencije i izvršne vlasti.

– Mora da se pronađe rešenje koje će onemogućiti Vladi da utiče na uređivačku politiku Tanjuga. Isto tako, Tanjug ne bi smeo da bude privilegovan u smislu finansiranja – navodi Jeremić.

Vlada digla ruke od medijskih reformi

„Javnosti je promakla vest da je Vlada Srbije donela izmenjenu uredbu o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija, kojom je omogućila da se lokalnim samoupravama prenesu akcije i udeli medija, čija je privatizacija poništena“, kazao je Slaviša Lekić, predsednik NUNS, napominjući da to praktično znači da je Vlada Srbije digla ruke od medijskih reformi.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend