05. feb 2019.

U Novom Sadu održana debata „Mediji (ni)su kamen spoticanja ka EU

Na javnoj debati “Mediji (ni)su kamen spoticanja ka EU“ održanoj juče u Novom Sadu akcenat je bio na informisanosti građana o važnosti kritičke analize medijskih sadržaja kao jednog od ključnih aspekata evropskih integracija i demokratizacije društva.

Debatovalo se o trenutnom stanju medijske i informacione pismenosti u Srbiji i regionu, analizirane su tekuće inicijative, aktivnosti i strategije u ovoj oblasti, dok je poseban deo bio posvećen važnosti kritičke analize medijskog sadržaja u kontekstu evropskog puta Srbije.

Rukovodilac u sektoru za informisanje Maja Zarić predstavila je značaj evropskih integracija u oblasti javnog informisanja i medija pojasnivši sam proces pregovora sa Evropskom unijom koji podrazumeva učešće Ministarstva kulture i informisanja u pregovaračkim poglavljima od važnosti za ovu oblast poput Pregovaračkog poglavlja 10 Informaciono društvo i audiovizuelna politika ili Pregovaračkog poglavlja 23 Osnovna prava – sloboda izražavanja i sloboda medija.

Tokom diskusije, pojasnila je da je često harmonizacija pravnog okvira jedno od glavih merila poglavlja, a da se korist od toga, konkretno u oblasti medijske pismenosti, oslikava u primeru transponovanja Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama u domaći medijski pravni okvir koja je omogućila uvođenje pojma medijske pismenosti u set medijskih zakona koji su sad na snazi, kao i u dva zakona o obrazovanju.

“Medijska pismenost je danas u Srbiji kao i u Evropi, tema u fokusu svih relevantnih aktera na medijskoj sceni i Ministarstvo kulture i informisanja intenzivno radi na strateškom planiranju sistemskog razvoja i unapređenja ove oblasti zajedno sa predstavnicima resornih ministarstava, regulatornog i samoregulatornog tela, medijskih i strukovnih udruženja, projekata, civilnog društva, akademije i međunarodnih organizacija”, zaključila je Zarić.

Učesnici debate su konstatovali da medijska pismenost u današnjem društvu predstavlja novu formu funkcionalne pismenosti građana i neizostavan je faktor u organizaciji svakodnevnog života.

Debatu su organizovali Novosadska novinarska škola i EU info kutak, a deo je regionalnog projekta “Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta nevladinih organizacija za razvoj medijske i informacione pismenosti na Zapadnom Balkanu” koji uz podršku Europske unije implementiraju partnerske organizacije Mediacentar Sarajevo, Albanski medijski institut, Makedonski institut za medije, Institut za medije Crne Gore, Mirovni Institut i SEENPM.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend