28. nov 2018.

U Paraćinu najviše novca novoregistrovanom portalu i RTV Šabac

Najviše novca na drugom ovogodišnjem medijskom konkursu Opštine Paraćin dodeljeno je portalu Infocentrala iz Jagodine koji je u Registar medija upisan neposredno pre raspisivanja konkursa, utvrdilo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Portal www.infocentrala.rs registrovan je 19. septembra ove godine, odnosno pet dana pre raspisivanja konkursa u Paraćinu.

Najviše novca na drugom ovogodišnjem medijskom konkursu Opštine Paraćin dodeljeno je portalu Infocentrala iz Jagodine koji je u Registar medija upisan neposredno pre raspisivanja konkursa, utvrdilo je Udruženje novinara Srbije (UNS). Portal www.infocentrala.rs registrovan je 19. septembra ove godine, odnosno pet dana pre raspisivanja konkursa u Paraćinu.

Za dva projekta koji će biti realizovani na ovom portalu u Paraćinu je dodeljena skoro trećina novca, odnosno 3.100.000, od ukupnih 10.950.000 dinara koliko je opredeljeno konkursom. Projekte koji će biti realizovani na portalu www.infocentrala.rs, podneli su Anita Đukić PR veb portali Infocentrala Jagodina i Slobodan Ćirić PR Agencija za konsalting Cirius Libertus Paraćin.

Iako je firma Anite Đukić osnovana 2014, a Ćirića 2010. godine, na sajtu Agencije za privredne registre (APR) nema finansijskih izveštaja o njihovom poslovanju.

Posle ovog portala, najviše novca dobili su projekti medijske kuće RTV Šabac i list „Moravske vesti“ iz Jagodine, kojima je dodeljeno po 1.700.000 dinara.

Dva projekta medijske kuće RTV Kanal M iz Paraćina sufinansirana su sa 1.600.000 dinara. Inače, ova jedina lokalna medijska kuća je prethodnih godina dobijala najviše novca na konkursima svoje opštine.

Vlasnica portala koji je dobio najviše novca od 2015. dodeljivala novac medijima u Paraćinu

Iz Rešenja o obrazovanju paraćinskih komisija za 2015, 2016. i 2017. godinu vidi se da je na predlog Kluba novinara Pomoravlja svih ovih godina imenovana Anita Đukić. Takođe, u komisijama od 2015. godine svi članovi birani su upravo na predlog Kluba novinara Pomoravlja.

Ove godine komisiju su činili Stanimir Stanković,  Dragan Marković i Dušan Aničić, koje je predložio Klub novinara Pomoravlja.

Anita Đukić koja je prethodnih godina ocenjivala projekte u Paraćinu, ujedno je i vlasnica novoregistrovanog portala www.infocentrala.rs, koji je ove godine dobio trećinu novca u Paraćinu, potvrdio je UNS-u Dušan Aničić.

Inače, predstavnici Kluba novinara Pomoravlja tri godine zaredom su u Jagodini dodeljivali novac Kopernikusu RTV Jagodina d.o.o, iako je Državna revizorska institucija u izveštaju o poslovanju Grada Jagodine u 2016. godini navela da ova medijska kuća 3,2 od ukupno 7,2 miliona dinara koliko je dobila na konkusu te godine, nije iskoristila za „projektne aktivnosti“.

Predstavnici ovog Kluba novinara Pomoravlja bili su i u komisiji u Aranđelovcu gde su dodeli novac RTV Šumadiji  čiji je račun u blokadi i listu „Kurir“ koji učestalo krši novinarski kodeks.

Na konkursu manje novca za jedini lokalni medij u Paraćinu

Medijskoj kući RTV Kanal M je na ovom konkursu za dva projekta, koji će biti realizovani na televiziji i radiju, dodeljeno ukupno 1.600.000 dinara. Inače, prethodnih godina, ovoj medijskoj kući je iz budžeta Opštine Paraćin dodeljivano najviše novca.

Podsetimo, RTV Kanal M je u junu ove godine od Dejana Mihajovića, inače vlasnika Poslovnog sistema Mihajović u okviru kojeg posluju mlekara, trgovina, benzinske pumpe i restorani, kupio Radoica Milosavljević za 50.000 evra, kako su pisali mediji.

Zanimljivo je da prvi put od uvođenja projektnog sufinansiranja u ovoj opštini najviše novca ne dobija RTV Kanal M i to u godini kada je promenio vlasnika, dok je dvostruko više novca od ove lokalne televizije dobio RTV Šabac.

Inače, drugim konkursom u Paraćinu sufinansirani su i medijski projekti lista i portala Danas (380.000), portala Sindikat novinara Srbije (50.000), portala i lista Novi magazin (400.000), Agencije Beta (1.000.000), portala Zaječar onlajn (400.000) i portala Novosti dana (200.000).

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend