25. jul 2017.

UNS: Novinari nisu dekor na događajima Vlade Srbije

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Vladu Srbije da ne zove novinare na događaje na kojima neće dobiti priliku da postave niti jedno pitanje.

UNS-u su se danas javili izveštači nezadovoljni što posle potpisivanja Sporazuma između rukovodstva Fijat automobila Srbija i predsednika Samostalnog sindikata te kompanije, kom su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministar privrede Goran Knežević, nisu imali mogućnost da pitaju, niti da vide tekst sporazuma.

U pozivu iz Vlade Srbije novinarima su najavljene izjave medijima, a posle potpisivanja sporazuma kratko im se obratila premijerka Ana Brnabić koja je napomenula da niko neće odgovarati na dodatna pitanja kako se ne bi ugrozio postignuti kompromis.

Na pitanje novinara zašto im nije poslato saopštenje sa događaja, jer su prisutni, a nemaju prava da pitaju, odgovoreno je da će na dodatna pitanja biti naknadno odgovoreno. Novinarima je rečeno i da tekst sporazuma ne mogu dobiti jer je takva korporativna politika Fijata.

Na pitanja UNS-a odeljenju za medije predsednice Vlade zašto novinarima nije omogućeno da postave pitanja, kada će i od koga dobiti odgovore za koje su danas uskraćeni rečeno nam je da se mogu obratiti Vladi Srbije, Kabinetu predsednika ili vladinoj Službi za saradnju s medijima i da su danas već odgovorili na nekoliko pitanja s tim u vezi.

„S obzirom na to da je u sporazumu koji je danas potpisan obuhvaćeno sve ono što je Vlada juče saopštila, dogovor svih strana je bio da se medijima obrati samo predsednica Vlade Ana Brnabić. Uvažavajući brojne obaveze svih prisutnih, koji su u prethodnim danima aktivno učestvovali u pregovorima, a o čemu je javnost svakodnevno bila obaveštavana pre svega od strane Vlade, dogovoreno je da nakon potpisivanja izjavu da predsednica Vlade“, odgovoreno je UNS-u.

UNS traži od Vlade Srbije i svih političkih aktera da novinarskoj profesiji iskazuju više poštovanja.

1 komentar za: “UNS: Novinari nisu dekor na događajima Vlade Srbije

  1. mira

    Ovo nije prvi put. Da su kolegijalni, kao sto nisu, bojkotovali bi konferencije za novinare. I Vlade i predsednika!

    27. јул 2017. at 09:15

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend