21. jun 2023.

UNS se žalio Povereniku: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija neće da dostavi imena i biografije kandidata za medijske komisije

Udruženje novinara Srbije (UNS) je u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji je poslalo Ministarstvu informisanja i telekomunikacija tražilo profesionalne biografije predloženih, odnosno onih koji su se ove godine prijavili da budu članovi komisija koje odlučuju o raspodeli budžetskog novca za medijske projekte, a kako podatke nije dobilo žalilo se Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ministarstvo je u odgovoru UNS-u navelo da je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisano da se osobi koja pošalje zahtev mogu dostaviti informacije koje sadrže podatke o ličnosti ukoliko je lice na to pristalo.

Važno je, kako Ministarstvo u odgovoru navodi, da se pravo javnosti da zna i pravo na zaštitu podataka o ličnosti ostvare zajedno, u meri propisanoj Zakonom.

Obraćajući se Povereniku UNS je obrazložio da je Ministarstvo previdelo stav 2 člana 14 Zakona, prema kome organ vlasti može dostaviti informacije koje sadrže podatke o ličnosti ukoliko se radi o osobi, pojavi ili događaju od interesa za javnost.

UNS je tražeći dokumentaciju pošao od stava da stručna i zainteresovana javnost imaju interes da znaju ko čini komisije koje odlučuju o dodeli novca za medijske projekte, ali i kome nije pružena šansa da postane član komisije.

Ovom informacijom bi, naveo je UNS, javnosti bio pružen potpuni uvid u odlučivanje o tome ko će biti imenovan za člana komisije.

U članu 20. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja piše da se za člana komisije imenuje „lice koje je nezavisni stručnjak za medije ili medijski radnik“.

UNS je u žalbi izneo da profesionalne biografije nezavisnih medijskih stručnjaka, odnosno medijskih radnika, ne mogu biti zaštićeni podaci o ličnosti. Da su odabrani za članove komisija, naveo je UNS, te biografije bi bile objavljene u rešenjima koje potpisuje ministar. Na to su sigurno računali kandidati, obrazložio je UNS, samom prijavom na konkurse Ministarstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend