21. jun 2023.

UNS se žalio Povereniku: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija neće da dostavi imena i biografije kandidata za medijske komisije

Udruženje novinara Srbije (UNS) je u zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji je poslalo Ministarstvu informisanja i telekomunikacija tražilo profesionalne biografije predloženih, odnosno onih koji su se ove godine prijavili da budu članovi komisija koje odlučuju o raspodeli budžetskog novca za medijske projekte, a kako podatke nije dobilo žalilo se Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ministarstvo je u odgovoru UNS-u navelo da je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisano da se osobi koja pošalje zahtev mogu dostaviti informacije koje sadrže podatke o ličnosti ukoliko je lice na to pristalo.

Važno je, kako Ministarstvo u odgovoru navodi, da se pravo javnosti da zna i pravo na zaštitu podataka o ličnosti ostvare zajedno, u meri propisanoj Zakonom.

Obraćajući se Povereniku UNS je obrazložio da je Ministarstvo previdelo stav 2 člana 14 Zakona, prema kome organ vlasti može dostaviti informacije koje sadrže podatke o ličnosti ukoliko se radi o osobi, pojavi ili događaju od interesa za javnost.

UNS je tražeći dokumentaciju pošao od stava da stručna i zainteresovana javnost imaju interes da znaju ko čini komisije koje odlučuju o dodeli novca za medijske projekte, ali i kome nije pružena šansa da postane član komisije.

Ovom informacijom bi, naveo je UNS, javnosti bio pružen potpuni uvid u odlučivanje o tome ko će biti imenovan za člana komisije.

U članu 20. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja piše da se za člana komisije imenuje „lice koje je nezavisni stručnjak za medije ili medijski radnik“.

UNS je u žalbi izneo da profesionalne biografije nezavisnih medijskih stručnjaka, odnosno medijskih radnika, ne mogu biti zaštićeni podaci o ličnosti. Da su odabrani za članove komisija, naveo je UNS, te biografije bi bile objavljene u rešenjima koje potpisuje ministar. Na to su sigurno računali kandidati, obrazložio je UNS, samom prijavom na konkurse Ministarstva.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend