21. mar 2021.

UNS traži hitan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva da predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković hitno zakažu sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara na kojem će se razgovarati o napadima na Krik i daljem funkcionisanju ove radne grupe.

UNS podseća da je planom rada Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara predviđen niz aktivnosti u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti za ubistvo 17 novinara na Kosovu i Metohiji i 16 radnika Radio-televizije Srbije. Ovaj posao ne sme se prekidati zbog nesuglasica po drugim osnovama, a dalje odlaganje ili prekid rada Radne grupe ozbiljno bi doveli u pitanje tvrdnju vlasti da želi da poboljša položaj novinara u Srbiji.

Udruženju novinara Srbije (UNS) poslednjih nedelja obraća se sve više novinara, naročito iz manjih gradova, sa podacima o napadima i pritiscima koje trpe zbog svog rada i zahtevom da nadležni organi konačno preduzmu mere da ih zaštite. UNS poziva izvršnu vlast da prestane da ignoriše ove napade i da na delu pokaže da joj je stalo do slobode medija.

UNS takođe izražava zabrinutost zbog pasivnosti ministarke Gojković, od koje zahtevamo da što pre pokaže da je državi stalo da se udruženja koja su napustila Radnu grupu vrate u nju. Deklarisanu podršku pravima novinara ministarka treba da dokaže i time što će u što kraćem roku postaviti državnog sekretara za informisanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend