08. maj 2020.

UZUZ: REM odbio da ograniči rijaliti programe, preostaje donošenje zakona o tome

Tesnom većinom od četiri prema pet glasova, REM je odbio da odlučuje o predlogu kojim bi se ograničio rijaliti program, saopštilo je danas Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ).

U saopštenju ovog udruženja se navodi da je zato „jedini način da se zaustavi promovisanje nasilja, ali i direktni prenosi više krivičnih dela jeste donošenje zakona kojim bi se organičilo prikazivanje rijalitija, ali i uvelo jasno precizirana minimalna satnica obaveznog kulturnog, naučnog, dokumentarnog i programa za decu“.

„Pred Narodnom Skupštinom se nalazi zakon koji je predložilo 42.852 građana, koji je prošao sve skupštinske procedure i čeka se još samo mišljenje Vlade. Neodlučivanje o ovom zakonu predstavljalo bi povredu Ustava“, navodi se u saopštenju.

UZUZ navodi da će, kao predstavnik zvaničnih predlagača zakona, (preko peticije čije je potpisivanje organizovao), organizovati drugu onlajn raspravu na koju će pozvati predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, ministra kulture Vladana Vukosavljevića i predsednika odbora za kulturu Mirka Krlića.

Kako je najavljeno, javna rasprava će se održati onlajn u 19.00 sati, u ponedeljak 11. maja preko
zoom linka: https://harvard.zoom.us/j/98517718994?pwd=cmNxU0tSbnVCT3NaR2k2VVZzZEd3Zz0

UZUZ u saopštenju navodi i da „REM očigledno nema institucionalne i personalne kapacitete da se uhvati sa problemom promovisanja nasilja i govora mržnje, ali i potpunim zanemarivanjem kulturnog i naučnog programa na televizijama sa nacionalnim frekvencijama“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend