24. dec 2019.

Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti: Poslanici da se izjasne da li su za rijaliti ili ne

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti danas su ispred Skupštine Srbije od poslanika tražili da se opredele da li podržavaju predlog zakona za ograničavanje rijaliti programa i smenjivanje svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog promovisanja nasilja, govora mržnje i pornografije, ili su protiv toga, odnosno "saučesnici su nasilja".

Savo Manojlović (foto: NovaS YT skrinšot)

Predsednik tog udruženja Savo Manojlović je podsetio da je predlog zakona dostavljen Skupštini 11. decembra uz potpise podrške 36.000 građana.

Naveo je da tim zakonom građani traže da se ograniči rijaliti program i uvede pola sata programa kulture za decu i maloletne, i da se smene svi članovi Saveta REM-a.

Oni su za poslanike pripremili anketu kojom su tražili da se izjasne da li su za taj zakon ili, kako je pisalo u anketi, ne žele da glasaju za predlog zakona koji su predložili građani, čime „postaju saučesnici REM-a u nepostupanju kojim bi se sprečilo izvršavanje krivičnih dela“.

Manojlović je novinarima rekao da posle svedočenja učesnice rijalitija Anđeline Nikolić o torturi, nanošenju povreda, protivpravnom lišavanju slobode, seksualnom zlostavljanju, smatraju da je jedino razumno rešenje usvajanja predloga zakona o ograničavanju rijalitija i smenjivanje svih članova Saveta REM-a.

Podsetio je da su prošle godine zbog nasilja REM-u podneli više prijava od kojih nijedna nije procesurina, te je REM samim tim „dozvolio ne samo promovisanje nasilja, nego i vršenje više krivičnih dela zbog čega Udruženje očekuje reakciju tužilaštva“.

Ispred Doma Narodne skupštine na stolici je sedela devojka s našminkanim modricama na licu, koja je asocirala na učesnicu rijalitija Anđelinu Nikolić koja je svedočila o nasilju u rijalitiju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend