05. maj 2023.

Vlast koja stoji iza televizija koje od kriminalaca prave zvezde i koje REM ne kažnjava, sad traži sankcije zbog promocije nasilja

U zemlji u kojoj su osuđivani kriminalci promovisani u TV zvezde i imaju autorske emisije, mere koje najavljuje vlada ne samo da su zakasnele, već je pitanje, sve i da budu sprovedene, kada će srpsko društvo moći da se izleči od medijskog trovanja nasiljem kojem je toliko dugo izloženo

Savet REM-a tokom dodele dozvola za nacionalno emitovanje (foto: Cenzolovka)

„Pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružaocima medijskih usluga – uključujući internet, televiziju, društvene mreže.”

Ovo je jedna od 10 preporuka koje je predsednik Aleskandar Vučić ekspresno, posle višestrukog ubistva u osnovnoj školi u Beogradu, prosledio Vladi Srbije. Vlada ih je ekspresno usvojila i naložila ministarstvima pravde, prosvete i zdravlja da u roku od mesec dana pripreme propise koje bi trebalo da onemoguće maloletnicima pristup oružju, spuštanje krivičnopravne odgovornosti sa 14 na 12 godina, da uvedu obavezne testove za narkotike u školama.

Ministarstvima pravde i informisanja naloženo je da razmotre mogućnost pooštravanja sankcija pružaocima medijskih usluga.

Videćemo šta će odlučiti ova ministarstva i da li će, ko i kako početi da kažnjava televizije, posebno one sa dozvolom za emitovanje s nacionalnom pokrivenošću, koje godinama krše ne samo sve etičke i profesionalne standarde, već direktno promovišu nasilje i kriminalce, koji su postali pop zvezde i modeli ponašanja za deo dece.

U zemlji u kojoj su osuđivani kriminalci promovisani u TV zvezde i imaju autorske emisije, mere koje najavljuje vlada ne samo da su zakasnele, već je, sve i da budu sprovedene, pitanje kada će srpsko društvo moći da se izleči od medijskog trovanja nasiljem

Bez obzira na to što Vučić tvrdi da mladi ne gledaju televiziju, već koriste društvene mreže, na Tik toku, Instagramu, Telegramu se svaki dan može videti kako tinejdžeri za idole imaju kriminalce koje su televizije preko rijalitija promovisale, kako šeruju scene nasilja sa TV-a ili se dive oružju.

Zbog nasilja u rijalitijima su više puta reagovale različite medijske i nevladine organizacije, ali je vlast, preko Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić zaustavljala svaku inicijativu da tabloidne prorežimske televizije sa dozvolama za nacionalno emitovanje – koje su im prošle godine obnovljene – poštuju zakone i kodekse.

Za nasilje i divljanje na nacionalnim televizijama, reakcije REM-a su izostajale, jer – nije bilo potrebne većine. Posle 78 prijava građana, dostupnih na sajtu REM-a, iz 2020. godine, doneto je isto toliko rešenja kojima su sve prijave, zbog uznemirujućeg sadržaja u rijalitiju, odbačene kao neuredne, pokazuje analiza Slavko Ćuruvija fondacije.

U Nacrtu Zakona za elektronske medije, koji je upravo poslat na javnu raspravu, radna grupa koja je na njemu radila nije dozvolila da se promeni aktuelni sastav Saveta REM-a, čime je vlast još jednom pokazala da stoji iza odluka REM-a – tela koje je ostalo slepo na promociju nasilja u nekim od najgledanijih programa, sve pod maskom odbrane slobode izražavanja.

U zemlji u kojoj su osuđivani kriminalci promovisani u TV zvezde i imaju svoje autorske emisije, propisi koje najavljuje vlada ne samo da su zakasneli, već je pitanje, sve i da budu usvojeni i sprovedeni, kada će srpsko društvo moći da se izleči od medijskog trovanja nasiljem kojem je toliko dugo izloženo.

„REM neće biti preki sud”

Bez obzira na to što Vučić tvrdi da deca ne gledaju TV, na Tik toku, Instagramu, Telegramu se svaki dan vide tinejdžeri koji za idole imaju kriminalce koje su televizije preko rijalitija promovisale, ili šeruju scene nasilja i dive se oružju

Posle 952 prijave građana zbog nasilja, govora mržnje i drugih prekršaja zakona na TV (2017-2019), REM je doneo samo sedam opomena, sedam upozorenja i šest rešenja o obustavi postupka izricanja mera, pokazala je SĆF analiza.

Evo samo nekih primera iz prethodnih nekoliko godina, koji promovišu nasilje, a na koje REM nije reagovao:

* Nakon što je osuđivani kriminalac Kristijan Golubović u programu Pinka, u septembru 2020, pretio ubistvom Staniji Dobrojević, REM u februaru naredne godine odlučuje da ne izrekne meru televiziji, ali protiv Golubovića podnosi krivičnu prijavu. Epilog? Prijava je odbačena, a postupak obustavljen.

* U decembru iste godine, Golubović je u programu rijalitija demonstrirao „kako profesionalno ubiti čoveka u zatvoru”.

* Ni kada je Golubović doslovno davio jednu učesnicu Zadruge – REM nije reagovao. Produkcija ovog rijalitija diskavalifikovala ga je tek nakon što je još jednom učestvovao u tuči.

– Kada su voditelji jutarnjeg programa nacionalne TV Hepi držali u rukama replike pištolja, većinom glasova članova Saveta REM-a, u februaru 2021. godine, odlučeno je da se televizija ne kazni.

– Prijavu REM-u zbog nasilja nad maloletnicom, emitovanom u Zadruzi, Mreža organizacija za decu Srbije (Mreža) i Prijatelji dece Srbije podneli su  8. februara 2022. godine. Nakon zahteva REM-a, organizacije su u martu dopunile prijavu, a potom je stigao odgovor REM-a – o zastarevanju.

Iz REM-a je tada, kako navodi Mreža, rečeno da je prošlo više od 30 dana od emitovanja sadržaja, te da ne postoji pravni osnov po kom bi ovo telo moglo da traži snimke spornog sadržaja radi vršenja nadzora i u odnosu na to doneo odluku da nema mesta pokretanju postupka protiv Pinka.

– Da „REM neće biti preki sud” rekla je predsednica Saveta ovog tela Olivera Zekić nakon što je, zbog nasilja emitovanog uživo u Zadruzi, Slavko Ćuruvija fondacija podnela prijavu u maju 2022. godine. Godinu dana kasnije, u vezi sa tom prijavom ništa se ne zna.

HAJKE PROTIV KRITIČARA VLASTI NA NACIONALNIM TELEVIZIJAMA DOZVOLJENE

Osim direktnog nasilja, na nacionalnim televizijama mogle su se videti i kampanje protiv novinara i javnih ličnosti koje su kritikovale vlast. Sudeći prema odlukama REM-a, na ovim televizijama hajke su, očigledno, dozvoljene.

Dok je emisija „Decenija vlasti” na TV N1 naterala REM da reaguje saopštenjem, ovo telo žmurilo je pred spotom protiv Olivera Ivanovića, nakon čijeg je emitovanja on ubijen.

Isto je bilo i sa videouratkom „Meta porodica”, kojim su targetirani brojni opozicionari, aktivisti i novinari. Sve je to prikazano na nacionalnoj televiziji Pink, a REM ni tada nije video kako se kreira atmosfera u kojoj je nasilje nad kritičarima režima dozvoljeno.

Ova je televizija pozivala i na hapšenje novinara zbog kritike vlasti, ali tada REM nije pozivao na poštovanje slobode govora.

Kada je, zbog hajke Pinka protiv novinara Jugoslava Ćosića i Miodraga Sovilja, Slavko Ćuruvija fondacija zajedno sa još 522 građana podnela prijavu, REM je jednoglasno odlučio da „nema mesta pokretanju postupka”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend