07. apr 2023.

Marko Vidojković: Spot na Pinku kojim nam prete hapšenjem cilj Vučićevićevog cirkusa

Autor emisije "Dobar, loš, zao" Markom Vidojković izjavio je za Newsnight TV N1 da je cilj "cele farse oko odlaksa Dragana J. Vučićevića u zatvor" zapravo spot na Pinku kojim se poziva na hapšenje novinara N1, Nove i Danasa.

Marko Vidojković (foto: snimak ekrana, N1)

„Mislim da je zapravo cela farsa oko odlaska Dragana J. Vučićevića u zatvor, ceo taj igrokaz bio zapravo obrađen da bismo stigli do ovoga, ovaj spot Pinka je u stvari cilj, to je ono što smo čekali sve vreme, to je ono zbog čega se sav ovaj cirkus sa Draganom J. Vučićevićem i njegovom kaznom, i njegovim jednoipodnevnim zatvorom odvijao“, ocenio je Vidojković komentarišući spot u kom se navodi kako mediji u vlasništvu Junajted grupe „seire nad sudbinom“ Vučićevića koji je, prema njihovoj verziji realnosti, osuđen na zatvorsku kaznu zbog istine.

U pomenutom spotu objavljeni su delovi emisija emitovanih na TV Nova, kao i naslovi objavljeni na portalu Nova.rs, Danas i N1, uz ocenu „da su oni koji stoje iza ovoga i koji su sve ovo objavili i dalje na slobodi“.

„Zaključak je da nas treba hapsiti“, uveren je Vidojković koje je istakao da je PEN centru, koji mu je pomogao da se iz Srbije skloni na bezbednu lokaciju, prijavio spot koji je emitovan na Pinku.

„Meni su režirali toliko kampanja iz kojih su usledile bezbrojne pretnje smrću. Ne nalizim se ja ovde iz zezanja, i da bih sebi pravio reklamu, nego zato što su mi oni upravo radili o glavi. PEN centar se obračunava sa ovakvim režimama, diktaturama i mostruoznostima više od 100 godina“, ukazao je.

Vidojković je rekao i da niko ne može da hapsi novinare zato što je to Pinku ili Vučićeviću palo na pamet, ali je upozorio da ima informacije da se ponovo „razmatra nakaradna izmena Krivičnog zakonika“ kojima bi se omogućilo da novinari zaista završe iza rešetaka.

Reč je o Članu 149 koji se, kako je objasnio Vidojković, odnosi na sprečavanje objavljivanja informacija.

„Kaznom do jedne godine zatvora, inače se za ovo goni po službenoj dužnosti, kazniće se ko neovašćenju spreči ili ometa objavljivanje putem medija informacije od javnog značaja, ili ko zbog objavljivanja takve ili mišljenja grubim vređanjem, ili zlostavljanjem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem značajno ugrozi spokojstvo lica koje je informaciju ili mišljenje objavilo“, citirao je on sporni član.

„Da pojednasvim pravnim laicima, ovo znači da lice koje objavljuje informaciju od javnog značaja, vrlo često može biti državni službenik, češće nego ja, ukoliko ja to prokomonentarišem na način koji se nekom tužiocu neće dopasti, on će po službenoj dužnosti mene da goni, i tako ćemo stići do zatvora“, upozorio je Vidojković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend