07. apr 2023.

Istraživanje Raskrikavanja isprovociralo vlast, Brnabić i SNS sprovode svoju analizu

Nakon što je istraživanje Raskrikavanja pokazalo da se Vučićevo lice na naslovnicama pet tabloida prošle godine pojavilo najmanje 851 put, i premijerka Ana Brnabić je krenula u svoje istraživanje - analizu naslovnica Danasa i Nove, kako bi pokazala da se predsednik Vučić tamo pojavljuje još češće. Prethodno je na nalaze Raskrikavanja reagovao sam predsednik koji je najpre rekao da će prebrojati koliko ga je puta bilo na Danasu i Novoj, a onda je ipak rekao da nije „toliko dokon“. Profesor na katedri za novinarstvo Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić kaže za Raskrikavanje da je postalo uobičajeno da vlast na ovakav način radi zamenu teza.

 

Ana Brnabić (foto: snimak ekrana, TB Pink)

Naši rezultati su pokazali da su Informer, Srpski telegraf, Alo, Kurir i Večernje novosti, objavile gotovo 1.200 raznih manipulacija na naslovnicama tokom 2022. godine, a da se Vučićeva fotografija pojavila najmanje 851 put. I to – nikad u kritičkom kontekstu, već isključivo pozitivnom ili neutralnom.

Međutim, ovi brojevi već danima provociraju predstavnike vlasti – najpre je Vučić rekao da će brojati svoja pojavljivanja na naslovnicama Danasa, a onda i da ipak nije dokon da broji, pa se tog posla onda prihvatila vladajuća stranka po nalogu Ane Brnabić. Posao su, kaže, odradili za 48 sati.

„Mi iz SNS-a držimo reč. U 2023, Vučić je bio na neverovatnih 85 odsto naslovnih strana Danasa i čak 77 odsto Nove! Ubedljiva pobeda! Sve čestitke“, napisala je premijerka sa svog stranačkog naloga.

U tvitu se našao i video u kome se navodi da je laž da Vučić najveću medijsku pažnju dobija od medija koje „tajkunski mediji zovu režimskim“. Kako tvrde, od početka 2023. godine, Vučić je spomenut na 85 odsto naslovnica Danasa i 77 odsto naslovnica Nove.

„Primera radi, u ovoj godini predsednik Vučić je na naslovnoj strani Informera bio u 62 posto dnevnih izdanja, a u listu Alo 40 posto“, piše u videu koji se završava konstatacijom „Toliko o diktaturi i medijskom mraku“.

U videu se upoređuju neke od naslovnih strana, pa se tako u jednom kadru vidi Danasova naslovna sa Vučićevom fotografijom i naslovom „Vučić ne zna da pliva u mirnodopskim vodama“ a pored je naslovnica Alo-a bez Vučića. Reč je o prazničnoj naslovnici sa sve porukama ljubavi: „Mir Božiji, Hristos se rodi“ i „Volite se svaki dan“.

Zanimljivo je da je samo dan pre ove Božićne, Alo upravo imao naslovnicu sa Vučićevom fotografijom preko cele strane. Ta naslovna je čitaocima poručila da smo pod Vučićem izgradili „više nego Tito i Sloba zajedno“ i da idemo snažno i u 2023.

Profesor Veselin Kljajić: Zamena teza

Profesor na katedri za novinarstvo Fakulteta političkih nauka, Veselin Kljajić, napominje za Raskrikavanje da nije video premijerkinu objavu na Tviteru, ali da mu se ovo čini kao zamena teza.

„Kad god se pojavi neko istraživanje u kome se vidi preterana zastupljenost predsednika, ovoga puta u vidu fotografija na naslovnim stranama, postalo je uobičajeno da se pojavi neko iz vrha vlasti i da odmah ponudi kontraargumentaciju kako su neki drugi mediji pisali, objavljivali karikature, fotografije predsednika i slično“, navodi Kljajić.

Pri tome, objašnjava ovaj profesor, vlast umesto da ponudi neku vrstu objašnjenja za to što je predsednik ili neko iz vlasti u toj meri preterano zastupljen u izvesnom broju medija, pre svega tabloida, „nudi nešto sasvim drugo, neprovereno“.

„Na taj način anulira istraživanje koje je neko uradio i za koje je ponudio validnu argumentaciju. To je postalo uobičajeno – da se mi i za nevažne i za najvažnije stvari od društvenog interesa igramo zamene teza“.

Raskrikavanje se tradicionalno od 2018. godine bavi analizom naslovnih strana prorežimskih tabloida, budući da je reč o novinama velikog tiraža i uticaja, koji istovremeno prednjače u širenju manipulacija, dezinformacija i državne propagande. Kako smo prethodnih godina, pa i ove, pokazali, to su novine čiji izdavači istovremeno sklapaju razne ugovore na osnovu kojih iz javnih budžeta dobijaju milione dinara.

Naglašavamo i da u broj Vučićevih „pojavljivanja“ (851) nismo računali svako spominjanje njegovog imena, već samo fotografije, tako da je ovaj broj za prošlu godinu verovatno bio i veći.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend