07. apr 2023.

Predsednik nazvao novinare Danasa i Nove „velikim lažovima“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je novinare listova Danas i Nova "velikim lažovima" baš kao što su i "njihovi politički predstavnici".

Aleksandar Vučić (foto: Nemanja Jovanović / Cenzolovka)

Predsednica Vlade Srbije nedavno je izračunala koliko je zastupljen predsednik Srbije na naslovnim stranama listova Danas i Nova. „U 2023, Aleksandar Vučić je bio na neverovatnih 85 odsto naslovnih strana Danasa i čak 77 odsto Nove“, objavila je premijerka.

Upitan o tome, Vučić kaže da je i sam to primetio golim okom.

„Ta vrsta opsesije…  Ja sam mislio prvo da se šalim kada govorim da to rade da bi podigli tiraž… Ja sam mislio da je to šala, jok – to je istina. Oni stvarno – ako neku mržnju i uvrede i teške laži nisu prosuli po meni… Oni su objavili da sam ja sa nekim svojim izmišljenim kumom J.M, varao na tehničkim pregledima u Nišu. Ja sam pitao – jel ste vi normalni, čisti svi zajedno… Neću da ih tužim. Moram da kažem – izvinite, ja nemam takvog kuma, nikada u Nišu nisam bio na tehničkom pregledu, ne znam o čemu se radi uopšte“, rekao je.

On je dodao da svi oni moraju da dokažu da su veliki i uspešni kad njemu opsuju majku i nazvao novinare lažovima. „A lažovi nisu mali, nego veliki, baš kao i politički predstavnici njihovi“, dodao je.

Vučić za to da se „dekriminalizuje uvreda za novinare“

Mislim da bi bilo dobro da novinari budu oslobođeni i da za njih dođe do dokriminalizacije dela uvrede, mislim da je to fer predlog i da je dobro za novinare, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da je mišljenja da će „cela profesija biti oduševljena“, i da za to „treba da zahvale Draganu Vučićeviću“.

Kako je rekao, Vučićević je odlaskom u zatvor uspeo da ogoli srpsku lažnu elitu. „Od svih tih koji su, tobože izloženi velikim pritiscima, u zatvoru je završio Vučićević“, rekao je dodajući da je urednik Informera „postigao to da ljudi vide da su u laži kratke noge“ i da nisu ugroženi oni koji pričaju o tome da su stalno ugroženi.

Podsetimo, on je u ponedeljak otišao u zatvor jer nije želeo da plati kaznu za uvrede na koju je osuđen. U presudi kojom je pravosnažno osuđen zbog vređanja novinara Jugoslava Ćosića, stoji da je bio dužan da plati 200.000 dinara na ime odštete. Imao je rok od tri meseca za isplatu, a upozoren je i da za svakih neplaćenih hiljadu dinara sledi dan zatvora.  Nakon dva dana, njegova nevenčana supruga, kako je rekla – bez njegovog znanja, uplatila je kaznu i on je na slobodi. Kada je ušao u zatvor, počeo je štrajk glađu sa zahtevom da se obavi revizija postupka u kojem je osuđen i da se dekriminalizuje uvreda.

„Nisam spreman u potpunosti da prihvatim inicijativu, delimično sam spreman da učestvujem u tome da novinari imaju pravo da iznesu uvrede i da se to dekriminalizuje. Ne može to da se dekriminalizuje za mene, ali za novinare – da“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnima Srba.

Kako je dodao – „besmisleno je da Vučićević ide u zatvor zato što je rekao istinu o ovome iz Dveri“.

A onda se osvrnuo i na tužbu Jugoslava Ćosića: „Zamislite kolegu koji ga je tužio i želeo da novinar završi iza rešetaka“.

On tvrdi da je Vučićević nazvao nekog „kretena, pravilnije da ga nazovem siledžiju iz Trgovišta koji se hvalio da bi silovao žene i ćerke ljudima iz SNS i na to mu je Vučićević rekao da je lud“. Osuđen je zbog toga i izvinite nešto s nama tu ipak nije u redu, rekao je Vučić.

Govoreći dalje o podršci Vučićeviću, rekao je da bi on isto uradio da je „to neko uradio nekom iz N1“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend