07. apr 2023.

Zatvoreni novinar RSE Ihar Losik vraćen u samicu u Bjelorusiji

Novinar Bjeloruskog servisa Radija Slobodna Evropa Ihar Losik vraćen je u samicu, nakon izvještaja da je pokušao da izvrši samoubistvo. On se nalazi u zatvoru od ljeta 2020. godine i posljednjih sedmica nije bilo konkretnih informacija o njemu.

Izvor upoznat sa okolnostima njegovog zatočeništva u gradu Navapolacku na severoistoku Belorusije obavijestio je 5. aprila Bjeloruski servis RSE/RL da je novinar ponovo u samici.

RSE/RL ne otkriva identitet izvora zbog brige za njihovu sigurnost. Od zatvorskih službenika nije bilo moguće utvrditi razloge zbog kojih je Losik stavljen u samicu.

Prošlog mjeseca, kada je Losik posljednji put bio u samici, navodno je štrajkovao glađu u znak protesta protiv naređenja i pokušao da izvrši samoubistvo 15. marta tako što je prerezao zglob i vrat. Potom je prebačen u medicinsku ustanovu gdje je dobio 68 šavova.

Losik je u decembru 2021. osuđen na 15 godina zatvora po nekoliko optužbi, uključujući „organizovanje masovnih nereda, izazivanje društvene mržnje“ i nekoliko drugih optužbi koje su ostale nejasne.

Novinar kaže da je nevin i sve optužbe protiv sebe naziva politički motivisanim.

Suprug prognane opozicione liderke Svjetlane Tihanovskaje Serhij Tihanovski, ali i drugi, osuđeni su na zatvorske kazne zajedno sa Losikom.

Hapšenja su uslijedila usred brutalnog obračuna bjeloruskih vlasti sa opozicijom nakon višemjesečnih masovnih protesta protiv rezultata predsjedničkih izbora 2020. kojima je autoritarni lider Aleksandar Lukašenko ostao na vlasti.

Zatvorski službenici nisu komentarisali Losikov status, a njegova porodica i advokati od februara ne mogu da dođu do informacija o njemu niti da stupe u kontakt s njim.

Njegov advokat Artsjom Sjamjanau priveden je 20. marta i osuđen na 15 dana zatvora zbog navodnog nepoštovanja policijskih naredbi. Onda je 4. aprila ponovo uhapšen i osuđen na dodatnih 15 dana zatvora.

Novi advokat Losika, čije se ime skriva zbog zabrinutosti za sigurnost, posjetio je zatvor u Navapolacku 3. aprila, ali mu nije bilo dozvoljeno da se sastane sa novinarom. Razlog koji je naveo upravnik zatvora je to što Losik nije uputio pismeni zahtjev da se sastane sa svojim pravnim zastupnikom.

Advokat je podneo zahtev u ime svog klijenta, ali je taj zahtev odbijen. Slično je odbijen i prethodni pokušaj Losikovog pravnog zastupnika da se sastane s njim 10. marta.

Ovo je četvrti advokat uhapšenog novinara, a prethodna tri su bila izložena pritiscima vlasti, uključujući i pritvore. Losikova porodica je također pod pritiskom.

U oktobru 2022. njegova supruga Darja je uhapšena i optužena da je dala intervju poljskom TV kanalu Belsat, koji je Minsk zvanično označio kao ekstremističku grupu. Vrhovni sud je 21. marta odbio njenu žalbu na kaznu.

Prebačena je u ženski zatvor u Homelu.

U februaru 2023. Iharu Losiku je odbijena zakazana posjeta sa roditeljima, koji trenutno imaju starateljstvo nad njegovom četverogodišnjom kćerkom. Roditelji su posljednje pismo od Losika dobili u februaru.

Sjedinjene Države su pozvale na hitno i bezuslovno puštanje na slobodu Ihara i Darje Lošik, dok je predsjednik RSE/RL Jamie Fly također zatražio da se par odmah pusti na slobodu i osudio njihovo zatvaranje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend