07. apr 2023.

Rusija, Ukrajina i špijunaža: Novinar Volstrit džornala optužen da je američki špijun

Evan Gerškovič, dopisnik američkog Volstrit džornala, zvanično je optužen za špijunažu, prenose ruski državni mediji.

On negira optužbe.

Uhapšen je 30. marta u Jekaterinburgu gde je, kako kaže, išao da izveštava.

„Istražitelji ruske Federalne službe bezbednosti terete Gerškoviča za špijunažu u korist njegove zemlje. On je kategorički negirao sve optužbe i izjavio da se bavi novinarskim aktivnostima u Rusiji“, rekao je sagovornik ruske agencije TASS.

Sagovornik TASS-a odbio je da dalje komentariše, pošto je slučaj novinara, kako je rekao, označen kao „strogo poverljiv“.

Ruske vlasti tvrde da je „uhvaćen na delu“ i da će biti dokazano da jeste američki špijun.

Američke vlasti su od Rusije zatražili da odmah puste novinara, kao i još jednom američkog državljanina, Pola Velana, koji u Rusiji izdržava kaznu od 16 godina pod optužbom za špijunažu.

Za špijunažu je u Rusiji zaprećena maksimalna kazna od 20 godina zatvora.

Volstrit džornal je saopštio da je „duboko zabrinut“ za njegovu bezbednost.

FSB je ranije saopštio da je „zaustavio nezakonite aktivnosti“ i da je reporter „radio po instrukcijama SAD“ i „prikupljao državne tajne“.

U poslednjem članku objavljenom ove nedelje, Gerškovič je pisao o ruskoj privredi i kako Kremlj mora da se nosi sa „povećavanjem vojnih rashoda“.

FSB je u saopštenju potvrdio da je novinar imao akreditaciju Ministarstva spoljnih poslova dok je radio u Jekaterinburgu, koji je 1.800 kilometara istočno od Moskve.

Dodaje se da je on radio „po instrukcijama SAD“ i da je „prikupljao informacije o aktivnostima ruskog vojnog preduzeća koje predstavljaju državnu tajnu“.

FSB je pokrenu istragu povodom krivičnog dela špijunaže, dodaje se.

Volstrit džornal je odbacio tvrdnje ruske službe bezbednosti.

„Volstrit džornal kategorički žestoko poriče optužbe FSB-a i traži da se hitno oslobodi naš pouzdani i posvećeni izveštač Evan Gerškovič“, piše u saopštenju redakcije američkog medija.

I pre početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, izveštavanje iz Rusije postajalo je sve teže.

Nezavisni novinari su označeni kao „strani agenti“, a dopisnica BBC-ja iz Rusije Sara Rejnsford je proterana iz zemlje.

Kada je rat počeo, Rusija je uvela krivično delo za plasiranje „lažnih vesti“ ili za „diskreditovanje vojske“, po kome je desetine Rusa osuđeno zbog kritikovanja invazije na društvenim mrežama.

Gotovo svi nezavisni mediji su ućutkani, ugašeni ili blokirani, među kojima i velike kuće TV Rejn, radio Eho Moskve i novine Novaja Gazeta.

Mnogi zapadni mediji su odlučili da napuste Rusiju.

Kada FSB piše o špijunaži, „prikupljanje informacija“ može jednostavno da znači i prikupljanje komentara od stručnjaka, rekla je ona, dok bi postupanje po instrukcijama SAD moglo jednostavno da se odnosi na njegove urednike u Volstrit džornalu.

Međutim, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da ono što je u Jekaterinburgu radio novinar Volstrit džornala „nema nikakve veze sa novinarstvom“.

Ovo nije prvi put da se status „stranog dopisnika“ koristi za „prikrivanje aktivnosti koje nisu novinarstvo“, rekla je ona.

Odnosi Rusije i SAD su sve napetiji, pogotovo posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Nekoliko američkih državljana zadržano je u Rusiji u poslednje vreme.

Nekoliko dana pre invazije, američka košarkaška zvezda Britni Grajner privedena je na moskovskom aerodromu i zatvorena zbog nošenja ulja kanabisa.

Prošlo je 10 meseci pre nego što je oslobođena u zamenu za ozloglašenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend