07. apr 2023.

Robijaćemo, ali duže

Nema dana a da nekoliko minuta ne pevam jer više nisam u Srbiji. Juče, pre nego što sam seo da pišem ovaj tekst, pevao sam s posebnim žarom. Bio je to dan kad smo saznali u čemu je zapravo bila poenta Vučićevićeve jednodnevne robije: naša robija!

U gnusnoj kampanji na istoj televiziji na kojoj je Aleksandar Šapić nekažnjeno pretio smrću Nenadu Kulačinu i meni, mogli smo (možemo, traje li i dalje?) dva dana da gledamo jadno režiran spot: jedan sekund ide lament nad DJV, da bi od druge sekunde do kraja zlikovačke video-poternice išao lament nad time što svako ko je išta ikad izrekao na račun Njegove Niskosti nije u zatvoru.

Prve mete su, naravno, državni neprijatelji br. 1 i 2, autori internet podkasta „Dobar loš zao“, zatim su se tu našli autori „Razgibavanja“, od političara Bojan Pajtić, Zdravko Ponoš i Jovo Bakić, te nekoliko naslova na slobodnim portalima, koji su, za moj ukus, ali ne i za ukus monstruma koji je pravio ovaj spot, isuviše nežni.

Poruka ovog malignog video-prdeža je jasna: ima da robijate kad-tad zato što ste me terali da noću tiho jecam i lomim kvake. Dok se to ne desi, zna se – lov je otvoren. Tihe violine koje prate tužnu sudbinu srpskog firera tokom celog spota, udaraju u živac njegovim hijenama i teraju ih na akciju.

Akteri da se pripaze kad ovih dana budu pokušali da šetaju srpskim zatvorom, možda će se naći neki pravednik da im presudi, kad već država nije u stanju. Na prvi pogled, jedna u nizu huškačkih kampanja na koje će se zaboraviti otprilike sedam dana po njihovom završetku.

Iza se, međutim, krije nešto mračnije. Uporno ponavljanje da smo još na slobodi, a toliko smo otrovnih strelica uputili ka nežnom srcu Njegove Niskosti, najava je da ubuduće to neće prolaziti tek tako.

Da li se iko osim mene seća izmena Krivičnog zakonika iz oktobra, 2021, koje umalo da nam prođu ispod radara? Podsetiću: pod podlom pretpostavkom „zaštite novinara“, predviđa se izmena naziva člana 149 u „Sprečavanje štampanja i rasturanja štampanih stvari, emitovanja programa i OBJAVLJIVANJA INFORMACIJA“.

Kaznom iz stava 1 (zatvorom do jedne godine) kazniće se ko neovlašćeno spreči ili ometa objavljivanje posredstvom medija informacije od javnog značaja, ili ko zbog objavljivanja takve informacije ili mišljenja…

… GRUBIM VREĐANJEM ILI ZLOSTAVLJANJEM, DRSKIM ILI BEZOBZIRNIM PONAŠANJEM ZNAČAJNO UGROZI SPOKOJSTVO LICA KOJE JE INFORMACIJU ILI MIŠLJENJE OBJAVILO.

Ko može biti lice koje objavljuje mišljenje od javnog značaja? Pa, Njegova Niskost, recimo. A ko će svojom drskošću da mu ugrozi spokojstvo komentarišući njegovo mišljenje? Pa, bilo ko od nas. Ovo delo će se goniti po službenoj dužnosti, ukoliko izmena člana 149 KZ prođe. Spot TV Pink najavljuje da će se ovo uskoro opet naći u skupštinskoj proceduri. Provalio sam vas, bagro. Opet. Idem da pevam.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend