26. mar 2018.

Vasović: Nisam odustao od svojih zahteva

Direktor fotografije Radio-televizije Srbije Vasko Vasović nije odustao od zahteva iznetih u protestnom pismu upućenom menadžmentu i Upravnom odboru RTS-a.

On je privremeno odustao samo od poslednjeg zahteva koji se odnosi na usvajanje kolektivnog ugovora, zbog, kako je naveo, prevelikog rizika da u dužem vremenskom periodu zaposleni u javnom servisu ostanu bez svojih primanja.

Vasović je za naš list pojasnio da mu je posle konsultacija sa pravnim timom ukazano na zakonsku mogućnost da bi nepotpisivanje novog kolektivnog ugovora do 31. marta, za šta se on zalagao, moglo da dovede do pravnog vakuuma i zaustavljanja isplate ličnih dohodaka zaposlenima u RTS-u. Podsetimo, direktor fotografije javnog servisa ukazao je u protestnom pismu na niz nezakonitih radnji i nepravilnosti u funkcionisanju RTS-a, iznevši četiri zahteva za poboljšanje rada i četiri uslova da se ti zahtevi ispune do kraja marta, inače bi program ove kuće bio zaustavljen. Upravni odbor je 20. marta održao sednicu o ovim zahtevima, ali odluke i zaključci sa te sednice nisu bile dostupne javnosti, a ni samom Vasoviću.

– Na osnovu dobijenih, nezvaničnih informacija, zaključio sam da je rukovodstvo RTS-a predstavilo moje profesionalno, protestno pismo, kao lični čin jedinog nezadovoljnog radnika u RTS-u, iza koga ne stoji niko od zaposlenih radnika. Dakle, svi radnici RTS-a, osim mene, po rečima rukovodstva RTS-a, izuzetno su zadovoljni stanjem u svojoj medijskoj kući – rekao je Vasović za Danas.

Međutim, kako je prethodno predočio, njegovo pismo i zahteve podržalo je oko 2.500 zaposlenih u javnom servisu, od 2.950 koliko ih ima na platnom spisku. Naš sagovornik kaže da mu je, takođe nezvanično, predočeno da vođe dva najveća, reprezentativna sindikata u RTS-u, ne žele da stanu iza zahteva u pismu, niti smatraju da pismo zaslužuje bilo kakvu podršku, „jer su svi njihovi članovi u potpunosti zadovoljni celokupnim radom sadašnjeg rukovodstva RTS-a“.

– Pismo koje je prošle godine poslao jedan od tih sindikata, Nezavisnost, ovom istom rukovodstvu, govori sasvim suprotno. Treći, ASNS sindikat radnika produkcije i tehnike zaposlenih u RTS, koji je jedini dao pismenu podršku pismu, rukovodstvo RTS-a smatra marginalnim i nereprezentativnim, sa zanemarljivim brojem članova i bez ikakvog profesionalnog i pravnog uticaja i ne postoji ni minimum, bar kulturne potrebe za razgovorom sa njihovim predstavnicima – kaže Vasović. On neće odustati od svojih zahteva za zaustavljanjem dalje degradacije RTS-a, jer ovu borbu vodi godinama. Dragan Bujošević je peti po redu generalni direktor RTS-a kome je Vasović pisao, nezadovoljan stanjem u ovoj medijskoj kući.

Zahtevi

Vasko Vasović je u pismu izneo niz kritika na račun RTS, navodeći da više ne postoje profesionalni standardi, da se ne zna ko i koliko novca troši, te da će neznanje, bahatost, javašluk i rasipanje uskoro preći crvenu liniju i potpuno urušiti ionako okrnjeni ugled najveće srpske medijske kuće. U pismu koje je sem čelnicima RTS-a poslato i Ministarstvu kulture, REM-u i predsedniku Aleksandru Vučiću traži se da se aktivira institucija glavnog supervizora, da se formiraju stručni timovi i definišu tehnički, kreativni, finansijski i radni standardi, i da se postojeći pravilnici obustave i promene.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend