07. jun 2023.

Veljanovski: Ako se REM ne smeni za mesec i po dana, čekaće se još četiri godine

Član Radne grupe za izradu Zakona o elektronskim medijima Rade Veljanovski ocenio je da ukoliko članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ne budu smenjeni u roku od mesec i po dana, ući će u novi mandat i neće biti moguća njihova smena naredne četiri godine.

Foto: Danica Đokić / Cenzolovka

„REM ne želi da prihvati dokument, odnosno zakon, na kojem je radila Radna grupa, a podržala ga je Vlada Srbije. Nisu pristali ni na javnu raspravu o Zakonu o javnom informisanju i Zakonu o elektronskim medijima. Hoće li REM uopšte moći da ispuni nove zahteve koji su veći, ako nije mogao ni dosadašnje“, rekao je Veljanovski na panel diskusiji „Stari REM i novi Zakon o elektronskim medijima – šta dalje“.

Naveo je da na zahtev za smenu Saveta REM-a, mišljenje mora da dostavi i sam Savet i da, čak i ukoliko pristanu, to znači da Srbija ostaje bez regulatora.

„Kriterijumi za kandidaturu nisu precizni. Predložio sam u novom zakonu da izbacimo dva predlagača kandidata iz Skupštine. Regulatorno telo je vlast u oblasti elektronskih medija, ne sme da poverava poslove koje isključivo taj organ mora da vrši“, rekao je Veljanovski.

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ocenio je da u samim dokumentima REM-a postoji govor mržnje.

„Mi smo sproveli istraživanje informativnih emisija. Ovo istraživanje dostavićemo i samom REM-u. U Srbiji postoji nešto što se naziva televizijska autokratija, a po svim analizama možete videti da su mediji u zemlji itekako kontrolisani. Potrebno je da se ceo medijski konkurs ponovi jer verujemo da televizije koje su dobile nacionalnu frekvenciju to nisu zaslužile“, rekao je Gavrilović.

O istraživanju medija

Prema istraživanju medija koje je sprovela Dubravka Valić Nedeljković iz Novosadske novinarske škole, u 90 do 95 odsto slučajeva mediji su izveštavali formalno neutralno, ali, kako je ocenila, postoje dve struje u Srbiji, jedna provladina, druga antivladina, koje jedna drugu ne poznaju.

Valić Nedeljković je rekla da su Radiotelevizija Srbije i komercijalne TV sa nacionalnom frekvencijom usmerene na pozitivno izveštavanje o šefu države Aleksandru Vučiću, premijeru Ani Brnabić i vladi, a drugi na njihovu kritiku.

Predstavljajući rezultate istraživanja Novosadske novinarske škole iz avgusta i septembra prošle godine, Dubravka Valić Nedeljković navela je da su analizirane RTS, Radiotelevizija Vojvodine, Prva, Pink, Hepi, N1, Nova i B92.

Dubravka Valić Nedeljković je rekla da su RTS i tri komercijalne TV u jutarnjim programima potpuno naklonjene vlastima.

Vrh vlasti gostuje u jutarnjim programima, što je nezabeleženo u takvim formatima, jer šef države ne treba da gostuje u jutarnjem programu, izjavila je ona uz tvrdnju da REM ne reaguje na to što komercijalni emiteri kao izbor gostiju imaju osuđene ratne zločince i kontroverzne ličnosti što se tiče morala.

Zabeleženo je da opozicija nikada nije prisutna u jutarnjim programima.

Dubravka Valić Nedeljković je izjavila da kablovske TV N1 i Nova S imaju teme od javnog interesa i visok procenat medijske inicijative, gde se objašnjavaju osobe, pojave i događaji od najvećeg značaja za Srbiju.

Njihovi subjekti su svi kojima nijedan drugi medij ne otvara vrata. Rade vrlo profesionalno, okrenuti su radno aktivnim građanima, odnos je uravnotežen, rekla je Dubravka Valić Nedeljković.

Zoran Gavrilović izjavio je da u programu RTS tokom pet i po meseci analize nije imao nijednu negativnu sekundu.

Isto je i sa Anom Brnabić, rekao je Gavrilović.

On je ocenio da hiperprisutnost Vučića predstavlja kršenje Ustava, zbog predominantne zastupljenosti u odnosu na premijera.

Sa TV Pink je ista situacija. U njihovom programu je opozicija predominantno negativno predstavljena, izjavio je Gavrilović i dodao da ima prostora za ispistivanje da li je prisutan govor mržnje.

Gavrilović je naveo da je TV N1 pretežno neutralno predstavljala Vučića, Anu Brnabić i vladu, dok su vladajuće partije negativno predstavljene, a opozicija pozitivno ili neutralno.

Veljanovski je ocenio da je evropska regulacija u medijskoj sferi najpreciznija i da se mora napraviti razlika između cenzure i regulacije.

Cenzura je sistem pravila koja treba da zaštite partikularne interese i spreče određena mišljenja i stavove da uđu u medije. Regulacija treba da omogući da informacije slobodno teku i da bude poštovana sloboda mišljenja i govora, bez mešanja javne vlasti. Ispravan je zahtev da se smeni Savet REM, ali treba dobro promisliti kako to uraditi, da ne napravimo više štete nego koristi, izjavio je Veljanovski.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend