03. dec 2018.

Viši sud u Beogradu optužuje Matića za pritisak na sudije

Viši sud u Beogradu ponovo je osudio izjave predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića u kojima komentariše postupanje sudskog veća u slučaju za ubistvo Slavka Ćuruvije, kao i ranije presude tog veća.

Matić je u više navrata u susret završnici suđenja i izricanju prvostepene presude okrivljenima za ubistvo Ćuruvije izneo komentar na rad suda.

U saopštenju suda, koji je reagovao i pre desetak dana sličnim povodom, navodi se da nije dopušteno da se kritikuju, niti komentarišu odluke suda u krivičnim postupcima koji nisu pravnosnažno okončani.

Matić je u TV emisiji „360 stepeni“ naveo „da sudsko veće vodi ceo proces tako kao da želi da oslobodi optužene u ovom slučaju“, a zatim, uz komentarisanje donetih odluka o dokazima u postupku koji nije pravnosnažno okončan, zaključio „da postoji namera da se, pre nego što se završi suđenje, odluka već donese“.

Takođe je, kako podseća Viši sud u saopštenju, Matić naveo i da je nedopustivo i mnogo veći problem za naše društvo i sudstvo što je isto veće oslobodilo „Luku Bojovića, Stanka Subotića i sudiju Jakšića itd“, uz ocenu da je sudsko veće tim odlukama kompromitovano.

Viši sud je upozorio da se ovakvim izjavama i TV prilozima unapred prejudicira krivica okrivljenih, koji se osuđuju bez sprovedenog krivičnog postupka, čime se neposredno utiče na sudsko veće i vrši nedopušteni pritisak na sudije, koje, kako navodi Sud, odluke donose isključivo na osnovu izvedenih dokaza i utvrđenih činjenica u postupku, a ne na osnovu očekivanja javnosti i očekivanja Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Sud takođe podseća da je Ustavom i Zakonikom o krivičnom postupku propisana obaveza državnih i drugih organa i organizacija, sredstava javnog obaveštavanja, udruženja i javnih ličnosti da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o okrivljenom, krivičnom delu i postupku ne povređuju prava okrivljenog.

U skladu sa odredbama Ustava i Zakona o sudijama, sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se radi o krivičnom delu kršenja zakona od strane sudije, kaže se u saopštenju.

Zbog toga je Viši sud je apelovao da se sudije zbog donetih odluka ne pozivaju na odgovornost, jer se time stvara utisak u javnosti da su one odgovorne zbog donetih odluka i drugačijih pravnih stavova viših sudskih instanci.

„Neprimereno i neodgovorno je da se u jednoj televizijskoj emisiji raspravljaju i ocenjuju dokazi u krivičnom postupku koji je u toku i komentarišu odluke o ukidanju pritvora, o izdvajanju dokaza i ostale odluke koje su, signali da sudsko veće “unapred oslobađa okrivljene“, navodi Viši sud.

Sud je takođe ponovo apelovao na urednike i novinare koji prate rad pravosuđa i Komisiju za istraživanje ubistava, u čije ime istupa novinar Veran Matić, da ubuduće sa posebnom pažnjom pristupaju prilikom izveštavanja i davanja izjava o krivičnim postupcima koji nisu pravnosnažno okončani.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend