19. apr 2017.

Viši sud u Pančevu traži zaštitu Visokog saveta sudstva zbog medijske hajke

Viši sud u Pančevu obratio se danas Visokom savetu sudstva povodom "medijskog istupanja" Radio-televizije Pančevo protiv predsednice Višeg suda u Pančevu, sudije Stanke Simonović, kroz seriju objavljenih tekstova i priloga od 11. aprila do danas.

„Donet je jednoglasni zaključak da se kolektiv Višeg suda u Pančevu obrati Visokom savetu sudstva kako bi ga obavestio pre svega o medijskom istupanju RTV Pančevo. Takođe, zahteva se od Visokog saveta sudstva, da se odredi prema ovakvom medijskom nastupu i reaguje u skladu sa Komunikacionom strategijom kako bi se stalo u zaštitu profesije sudije“, navodi se u saopštenju za javnost nakon sednice svih sudija Višeg suda u Pančevu.

RTV Pančevo je u proteklih nekoliko dana emitovalo seriju tekstova i reportaža u svome programu i na svojoj internetskoj stranici pod nazivima: „Politička presuda Stanke Simonović“, „Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?“, „Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu“.

Ovi prilozi emitovani su nakon što je sudija Višeg suda u Pančevu Stanka Simonović poništila presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je na zatvorsku i novčanu kaznu osuđen novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković, po tri privatne tužbe funkcionera Srpske napredne stranke.

Viši sud u Pančevu poništio je sve tri presude protiv novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, po kojima je on bio osuđen na dve godine i tri meseca zatvora, i vratio ih na ponovno postupanje.

Cvetković je agenciji Beta rekao da će podneti krivične prijave protiv sudije iz Vršca Cvete Kajević Grubišić, koja ga je pred Osnovnim sudom u Vršcu u sva tri predmeta osudila.

Dodao je da će se krivične prijave odnositi na zloupotrebu službenog položaja i na kršenje zakona.

Cvetković je prvostepeno bio osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS). Cvetković je osuđen i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara.

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator Srpske napredne stranke (SNS) za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić iz SNS-a, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović.

Dejan Simeunović (40) zvani Simke, funkcioner SNS-a, osuđen je odlukom Apelacionog suda na godinu dana zatvora, jer je 15. novembra 2008. oko 4 sata ujutru ispred kafića „Šestica“, na raskrsnici ulica Žarka Zrenjanina i Kraljevića Marka u Pančevu, ubio Igora Birtaša, javili su ranije mediji.

Stefan Cvetković je ranije bio prijavio policiji Branka Malovića za pokušaj iznude.

Predrag Belić zvani Baki bio je hapšen tokom akcije „Sablja“ 2003. godine zbog dilovanja droge i iznude, a prema evidenciji suda u Pančevu bio je u zatvoru još dva puta zbog pretnji ugrožavanja bezbednosti, pisali su ranije mediji.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend