30. nov 2020.

Vladi predat akcioni plan za Medijsku strategiju, najavljena nova radna grupa za bezbednost novinara

Najavljeno brzo usvajanje akcionog plana od strane Vlade Srbije, dok je premijerka Ana Brnabić iznenadila inicijativom za formiranje radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara u okviru Ministarstva kulture i informisanja, u koju bi bio uključen i njen kabinet

Premijerka formira novu radnu grupu za bezbednost novinara (foto: N1)

Dugo čekani akcioni plan za tzv. Medijsku strategiju od 2020. do 2025. godine, članovi radne grupe koji su učestvovali u njegovoj izradi predali su danas premijerki Ani Brnabić i potpredsednici Vlade i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković.

Na sastanku je rečeno da će akcioni plan Vlada osvojiti u najkraćem roku, a formiraće se i radna grupa koja će raditi na njegovoj implementaciji i na setu novih medijskih zakona. U njoj će biti oni koji su i do sada radili na izradi akcionog plana i Medijske strategije.

Ana Brnabić je istakla da je bezbednost novinara takođe „crvena linija“, te da Vlada Srbije neće tolerisati nikakve pretnje niti fizičko ugrožavanje novinara, i najavila formiranje radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara u okviru Ministarstva kulture i informisanja.

U toj grupi bi bili predstavnici medijskih i novinarskih udruženja i državnih organa, kao i Misije OEBS-a, Delegacije EU, Fondacije Konrad Adenauer i norveške ambasade, a i premijerka je izrazila želju da i njen kabinet bude uključen.

To je delovalo kao iznenađenje, pošto već postoji Stalna radna grupa za bezbednost novinara sa istim domaćim predstavnicima, dok je od međunarodnih organizacija u njoj zastupljen OEBS.

Matić: Nova grupa za bezbednost će biti operativnija

„Nova radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara biće mnogo šireg karaktera od postojeće. U fokusu postojeće grupe su isključivo fizički napadi na novinare, koji su zakonski usko definisani. Ona je oformljena na nivou sporazuma i nema utemeljenje u sistemu, nema nikakve operativne mogućnosti. Nova grupa, s druge strane, daće dodatni prostor za dnevno delovanje i reagovanje na određene događaje“, objašnjava za Cenzolovku Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Matić ističe da ideja nije da se postojeća grupa uvuče u novu. Očekuje se, međutim, da će pojedini članovi učestvovati u radu obe grupe.

U prethodnom periodu upravo su učestali napadi i pritisci na novinare bili sporna tačka u odnosu države i medija.

Cenzolovka je u seriji tekstova pisala o odnosu Republičkog tužilaštva prema slučajevima zastrašivanja novinara i zabrinjavajućoj kritici medija od strane tužiteljke Zagorke Dolovac, te njenoj proceni da broj fizičkih napada „drastično opada“. Ova ocena je u suprotnosti s bazom podataka najvećih novinarskih udruženja.

GOJKOVIĆ: LIČNI RAT VUKOSAVLJEVIĆA SA NOVINARIMA

Premijerka je istakla da je jako važno to što je Maja Gojković povukla devet tužbi pred sudovima protiv medija i novinara, a bilo ih je ukupno devet, kao i pet krivičnih prijava protiv medija, koje je podneo prethodni ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Odranije je poznato da je Ministarstvo sa svog zvaničnog sajta izbrisalo 10 saopštenja, za koje je Maja Gojković rekla da predstavljaju lični rat njenog prethodnika sa novinarima.

Milić najavljuje usvajanje akcionog plana za četvrtak

Premijerka Brnabić ranije je najavila usvajanje akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije, a zatim i niza izmena i dopuna zakona iz te oblasti, „kako bi se uspostavio sistem koji će zaista funkcionisati i pravovremeno i adekvatno reagovati na pretnje i napade na novinare“.

Akcioni plan bi trebalo da bude usvojen na prvoj narednoj sednici Vlade, već u četvrtak, potvrdio je za Cenzolovku Veljko Milić, izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

„Radna grupa se, međutim, neće raspuštati i nastaviće komunikaciju s nadležnim ministarstvima. Ideja je da nastavimo saradnju, kako bismo se uverili da će biti poštovani svi postavljeni rokovi kada su u pitanju izmene zakona i njihova implementacija“, kaže Milić.

Akcioni plan predviđa izmenu 13 zakona. Sledeće godine u planu su izmene Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim servisima trebalo bi da na red dođu tokom 2022. godine.

Izgubljena prva godina za sprovođenje strategije

Medijska strategija za period od 2020. do 2025. godine usvojena je, podsećamo, još 30. januara. Prateći akcioni plan Vlada je trebalo da usvoji do 16. maja. Zbog kašnjenja akcionog plana praktično je izgubljena prva godina u sprovođenju nove medijske strategije.

U međuvremenu je Evropska komisija u izveštaju o Srbiji ocenila da se strategija ne sprovodi, kao i da nema nikakvog napretka na polju slobode izražavanja i slobode medija.

Najveći gaf u dugom procesu donošenja Medijske strategije napravila je sama Vlada Srbije kada je prošle godine u Brisel poslala predlog koji se bitno razlikovao od onog oko kojeg su se usaglasili predstavnici medija i vlasti.

Novinar Nedim Sejdinović ocenio je da je vlast zapravo i ušla u izradu Medijske strategije kako bi apsorbovala pritisak međunarodne zajednice zbog katastrofalnog stanja u sferi medijskih sloboda, dok Vukašin Obradović, koji je prošlog septembra, kao predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije napustio Radnu grupu za izradu MS, smatra da „strategija neće promeniti ništa dok vlast ima ovakav stav“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend