05. dec 2018.

Vlast želi kontrolu nad nezavisnim telima

Sklonost svake vlasti je da pravi farsu od nezavisnih institucija i da ih stavi pod kontrolu, samo je intenzitet različit, rečeno je na Okruglom stolu „Nezavisna i regulatorna tela – zašto moraju da budu nezavisna?“

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je, na pitanje da li ima savet za svog naslednika na toj funkciji, pošto mu uskoro ističe mandat, izjavio da je potrebno poznavati materiju i biti zavisan od Ustava i zakona, pošto su „država Ustav i zakon, a ne režim“.

– To nije tako teško. Niko ne mora da bude tužilac, sudija ili poverenik ako to ne može, ocenio je Šabić. On je novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti okarakterisao kao loš i dodao da je usvojen u potpuno netransparentnom postupku.

Što se tiče Nacrta Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Šabić je rekao da je iz njega uklonjen deo odredbi koje su izazvale uznemirenje javnosti, ali da je ostalo rešenje da neće moći da se postavljaju pitanja o državnim preduzećima.

– Time se ignoriše strateški interes borbe protiv korupcije, ocenio je Šabić, navodeći da se i uprkos aktuelnom zakonu ne znaju uslovi koncesije za beogradski aerodrom, ko je procenio vrednost kablovskog operatera Kopernikusa, niti odredbe ugovora sa menadžmentom smederevske železare 2015. godine, tokom čijeg mandata je napravljen gubitak od skoro 200 miliona dolara.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je izjavila da članovi parlamenta i dalje ne razumeju ulogu nezavisnih kontrolnih institucija, čiji rad, prema njenim rečima, zavisi od ličnosti, od toga kako se neko postavlja prema svom poslu i odgovornosti. Brankica Janković je iznela podatak da se u oko 10 do 15 odsto slučajeva ne poštuju preporuke poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Među njima su i neki državni organi, koji smatraju da mogu da ne poštuju zakon, navela je Janković.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend