04. avg 2017.

Vranjske i OK radio odbili novac sa gradskog konkursa: Ne trebaju nam vaše pare

Zbog toga što su, kako kažu, na gradskom konkursu za sufinansiranje medija najveći deo novca dobili mediji bliski vlasti ili članovima komisije, nedeljnik Vranjske i lokalni OK Radio iz protesta neće uzeti sredstva koja su im dodeljena.

Vukašin Obradović, direktor Vranjskih; foto: mc.rs

Od 14,5 miliona dinara, koliko je Grad Vranje ove godine dodelio  medijskim projektima, Vranjske su odlukom konkursne komisije za internet portal dobile 150.000, a OK radio 200.000 dinara.

U zajedničkom saopštenju, urednik Vranjskih Vukašin Obradović i programski direktor OK radija Saša Stojković navode da su svesni da će „na ovaj način najviše biti oštećeni građani koji će ostati bez neophodnih validnih informacija na dnevnom nivou“.

„Ipak, ne možemo pristati na bezakonje i silu kojima su ovoga puta pribegli lokalni vlastodršci. Vranjske i OK radio će, bez obzira na ovakav sraman ishod konkursa, nastaviti da informišu građane juga Srbije pravovremeno, objektivno i profesionalno, baš onako kako su to činili i do sada“, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju i da će „sa posebnim zadovoljstvom pratiti način na koji se odobreni projekti realizuju, pomognuti novcem građana Vranja, kao i moguće domete takvog izveštavanja“ i pozivaju građane da, prateći programe medija koji su dobili novac, „sami zaključe ko i kako ga troši“.

S druge strane, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izjavio je za RTV Vranje da je medijski konkurs „u skladu sa zakonom“, te da na članove komisije „niko nije imao primedbe sve vreme“.

„Članovi komisije su dva doktora nauka i jedan medijski ekspert, svi su iz medijske sfere i svi su stručni. Komisija je vrednovala sve projekte i dala stručno mišljenje o svakom projektu, Gradsko veće je samo konstatovalo ono što su oni odlučili. Ni Gradsko veće ni ja kao gradonačelnik nemamo prava da se mešamo u stručnost i utičemo na odluku komisije“, rekao je Milenković.

Na novinarsko pitanje „kako reaguje na negativne komentare i napise u pojedinim medijima“, on je rekao da je „kao javna ličnost spreman da prima kritike i prozivke, ali da to bude argumentovano, a ne da se stvara atmosfera linča“.

Kako prenosi RTV Vranje, gradonačelnik je pozvao sve nezadovoljne predstavnike medija da se obrate većnici za kulturu Zorici Jović, kod koje su zapisnici sa sednica komisije, kako bi dobili na uvid obrazloženja zbog čega pojedini projekti nisu odobreni.

Milione dobili mediji bliski vlastima?

Grad Vranje je ove godine za 22 projekta dodelio 14,5 miliona dinara, od čega je čak 6,3 miliona dinara dobila TV Vranjska plus (preko 40 odsto), koja je osnovana pre godinu dana, i čija je isključiva vlasnica Mirjana Dodić, donedavno portparol SNS-a u Vranju.

U opisu projekta „Korak više ka građanima“ stoji da Vranjska plus „planira emitovanje emisija različitih tema radnim danima“, kao i nekoliko emisija vikendom, te da „ovaj raznovrsni program ima za cilj da ostvaruje i štiti javni interes“.

Konkursna komisija, koju su činili Slobodan Marković, Miodrag Miljković i Milan Petković, navela je da je projekat „odlično napisan i obrazložen, da je u skladu sa tekstom konkursa i da odgovara zahtevima konkursa“, zbog čega je komisija predložila da se projekat podrži sa 6,3 miliona dinara.

Televizija Vranje je dobila 3,3 miliona dinara, a milionski iznos pripao je još i Televiziji Bujanovac koja je na ovom konkursu dobila 1,1 milion dinara.

Većinski vlasnik obe televizije je Zoran Veličković, inače kadar SPS-a.

U opisu projekta se navodi da će TV Vranje u serijalu „Vranje – grad za svakoga“ u 26 nedelja kroz 208 TV emisija informisati građane „o svim važnim pitanjima iz svih oblasti“, dok će na RTV Bujanovac u 24 medijska sadržaja biti predstavljeni obrazovni kapaciteti vranjskih srednjih škola.

Svi ostali projekti podržani su sa po nekoliko stotina hiljada dinara (u rasponu od 100.000 do 500.000 dinara).

Nakon objavljenih rezultata konkursa, Vranjske i OK Radio su organizovali protest sa porukom da gradska vlast ovakvim odlukama komisije želi da „zavede medijski mrak“ sprovođenjem stranačkog, a ne javnog interesa.

Jedna od primedaba bilo je i to što će parama Vranjanaca biti plaćene bujanovačka TV, kao i TV Zona iz Niša (u vlasništvu porodice Bratislava Gašića, podržana sa 300.000 dinara), televizije koje se „i ne vide na lokalu“.

Novinarska i medijska udruženja NUNS, NDNV, Local Press, ANEM i AOM podržala su protest i konstatovala da je komisija novac dodelila i „medijima kojima građani Vranja nemaju nikakav pristup, anonimnim portalima, kao i vlasnicima medija sa kojima su i porodično povezani“.

1 komentar za: “Vranjske i OK radio odbili novac sa gradskog konkursa: Ne trebaju nam vaše pare

  1. Odisej

    U pravu su Obradovic i Stojkovic!

    30. јул 2017. at 16:37

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend